Stadiondrama Indonesië vooral te wijten aan traangasgebruik politie
Dat er bij het stadiondrama in Indonesië zoveel slachtoffers vielen, is voor een groot deel te wijten aan het traangasgebruik van de politie. Dat maakte de mensenrechtencommissie van Indonesië vandaag bekend. Bij de ramp van vorige maand kwamen 135 mensen om het leven, onder wie tientallen kinderen.
"De conclusies van de Indonesische mensenrechtenorganisatie komen bepaald niet uit de lucht vallen", zegt Zuidoost-Aziëcorrespondent Thom Schelstraete. "Twee weken geleden noemde een onafhankelijk onderzoeksteam van de Indonesische overheid traangas ook al de belangrijkste oorzaak voor het drama. Iets wat voetbalfans die de stadionramp overleefden direct na afloop al zeiden. Er was volgens hen na het laatste fluitsignaal al wel wat onrust op de tribunes en op het veld."
Voetbalrellen na nederlaag thuisploeg
Het drama voltrok zich in het Kanjuruhan stadion in Malang. Na het laatste fluitsignaal in de wedstrijd tussen aartsrivalen Arema FC en Persebaya Surabaya bestormden fans massaal het veld en begonnen met flessen en andere voorwerpen te gooien. Ook buiten het stadion was de sfeer agressief en werden politiewagens omvergetrokken en in brand gestoken.
De politie greep hard in bij de rellen met wapenstokken en traangas, zoals in deze beelden te zien is. Het gebruik van traangas in stadia is verboden volgens de FIFA-regelementen.
Verstikking
In het stadion ontstond een enorme chaos met fatale gevolgen. Uit het onderzoek dat de mensenrechtencommissie vandaag publiceerde, blijkt dat het merendeel van de slachtoffers door verstikking om het leven kwam.
Toen de politie traangas inzette, liep het compleet uit de hand. "Toch wijst de mensenrechtenorganisatie in haar rapport niet alleen naar traangas", zegt Schelstraete. "Zo is er ook ferme kritiek op de Indonesische voetbalbond die de commerciële belangen boven de veiligheid zou hebben geplaatst."
Zo merkte de bond de wedstrijd tussen Arema FC en Persebaya niet aan als een hoogrisico wedstrijd. "Ook werden er bijna 4,5 duizend kaartjes meer verkocht dan het aantal toeschouwers dat in het stadion past. De voorzitter van de mensenrechtenorganisatie vindt dat er 'wettelijke verantwoordelijkheid' moet komen."
Ook gesloten deuren en het nalatig opvolgen van veiligheidsprocedures zouden een rol hebben gespeeld in het drama.
Rol van de politie
Indonesische autoriteiten en de Indonesische voetbalbond kregen de afgelopen weken veel kritiek over het optreden van de politie in het stadion. Amnesty International riep op om een onderzoek in te stellen naar het traangasgebruik van de politie.
Het is nog onduidelijk of de mensen die verantwoordelijk zijn voor het drama ook echt voor de rechter zullen moeten verschijnen. "Vlak na de stadionramp meerdere agenten en een politiechef ontslagen, nabestaanden van de slachtoffers van het stadiondrama eisen dat zij en andere betrokkenen terechtstaan. Om die eis kracht bij te zetten liepen ze dinsdag, precies een maand na de ramp, nog in een mars naar de officier van justitie van Malang."