Fataal stadiondrama Indonesië: onderzoek naar traangasgebruik politie
Na het stadiondrama in Indonesië waarbij minstens 125 doden vielen, gaat veel aandacht uit naar de rol van de politie. Nadat Arema FC gisteren verloor van Persebaya Surabaya, bestormden supporters het veld. De politie greep hard in en gebruikte veel traangas, waarop paniek ontstond. De FIFA-regelementen verbieden traangas in stadia en Amnesty International roept op tot onderzoek naar het politieoptreden.
Er wordt vandaag steeds meer duidelijk over de tragedie die zich voltrok in het Kanjuruhan-stadion in Malang.
Na de 2-3 nederlaag vierden de thuissupporters hun frustraties bot op spelers en de arbitrage, door met flessen en andere voorwerpen te gooien. Ook buiten het stadion was de sfeer agressief en werden politiewagens omvergetrokken en in brand gestoken.
Gestikt en vertrapt
In het stadion werd het veld al snel bestormd door duizenden fans. De oproerpolitie reageerde op de situatie met het afvuren van flinke wolken traangas, ook richting de tribunes. Sommige mensen zouden vervolgens zijn gestikt, anderen vertrapt tijdens een vlucht richting de uitgangen.
Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee agenten. Ook zijn er berichten over overleden kinderen, al zijn deze nog onbevestigd. Op indringende beelden die online circuleren is te zien hoe een groot aantal levenloze lichamen direct na het drama werd neergelegd in de gangen van het stadion.
Tijdens een persconferentie eerder vandaag zei politiechef Nico Afinta dat voorafgaand aan het afvuren van traangas al 'preventief' actie was ondernomen. Onduidelijk is wat hij daarmee precies bedoelt.
'Grondige evaluatie'
Volgens de plaatselijke autoriteiten waren er alleen supporters van thuisclub Arema FC in het stadion. De Persebaya-fans waren niet welkom na ongeregeldheden tussen de twee supportersbewegingen in 2020.
President Joko Widodo sprak zijn ontzetting uit en gaf de minister van Jeugd en Sport, de korpschef van de nationale politie en de voorzitter van de Indonesische voetbalbond PSSI direct opdracht een grondige evaluatie uit te voeren van de veiligheidsprocedures in het land.
In een handboek van de FIFA over stadionveiligheid staat dat het gebruik van traangas (letterlijk 'crowd control gas') niet is toegestaan, maar onduidelijk is in hoeverre deze regels in elke situatie dwingend zijn of hooguit een richtlijn vormen voor de autoriteiten.
Traangas als uiterst middel
Amnesty International heeft de autoriteiten van Indonesië opgeroepen snel, grondig en onafhankelijk onderzoek te doen naar het traangasgebruik. "Degenen die overtredingen hebben begaan, worden voor de openbare rechtbank berecht en krijgen niet alleen interne of administratieve sancties", zegt Usman Hamid, uitvoerend directeur van Amnesty International Indonesia.
Hij zei dat traangas alleen mag worden gebruikt om menigten uiteen te drijven als er wijdverbreid geweld heeft plaatsgevonden en wanneer andere methoden hebben gefaald.