Hepatitis A

Martina doodziek na eten blauwe bessen AH: 'Alsof het leven uit me gezogen is'

Door Nabila Nazhat··Aangepast:
Martina doodziek na eten blauwe bessen AH: 'Alsof het leven uit me gezogen is'
RTL

De 41-jarige Martina uit Hellevoetsluis is besmet geraakt met hepatitis A na het eten van diepvries-blauwe bessen van de Albert Heijn. Ze is er goed ziek van geworden met zelfs een ziekenhuisopname tot gevolg. Gisteravond werd ze met de ambulance opgehaald (foto). "Ik ben echt pissed."

Iedere ochtend ontbijt Martina met kefir, boekweit en blauwe bessen. Om precies te zijn de kilozak blauwe bessen uit de diepvries van de Albert Heijn.

Gisteren liet Albert Heijn weten precies die zakken uit de handel te nemen. Het diepvriesproduct zou 'mogelijk besmet zijn met hepatitis A'. Het ging om zakken met de houdbaarheidsdatum 14 april 2026 en alle data daarvoor. Het RIVM liet daarna weten rekening te houden met honderden besmettingen.

Pijn in bovenbuik 

Bij Martina begonnen de klachten vorige week al. De blauwe bessen behoren tot haar dagelijkse ontbijt en daardoor gaan er in haar huishouden flink wat zakken doorheen. "Ik kreeg hoofdpijn en heel veel pijn in mijn bovenbuik. Ik werd misselijk en onwel en zat bij mezelf na te denken of ik niks verkeerds had gegeten."

Zes vragen over besmette blauwe bessen van AH: 'Het virus overleeft in diepvries'
Lees ook

Zes vragen over besmette blauwe bessen van AH: 'Het virus overleeft in diepvries'

Omdat Martina onderliggende gezondheidsproblemen heeft, eet ze zo gezond mogelijk. Ze kon de klachten dan ook niet plaatsen. "Ik heb de school van mijn dochter nog gebeld om te vragen of er buikgriep heerste, maar dat was niet het geval. Ik probeer zelf ook altijd heel voorzichtig te zijn, juist omdat ik al veel gezondheidsproblemen heb."

De klachten werden langzaamaan erger bij Martina, waardoor ze naar de huisarts stapte. Haar bloed werd geprikt en daaruit kwam naar voren dat haar leverwaardes te hoog waren, wat kan duiden op een besmetting met hepatitis. "Toen ik gisteren zag dat Albert Heijn die zakken terugriep, dacht ik: dit kan je niet menen."

Gisteravond werden door onderliggende gezondheidsproblemen de klachten zo erg, dat Martina per ambulance naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Ze had last van een enorme pijn in haar bovenbuik en iedere keer als ze ging plassen, werd haar urine donkerder. Ze wacht nog op de uitslag van het onderzoek, maar alles wijst erop dat ze hepatitis A heeft.

"Mijn huisarts vertelde me dat zij er ook veel aandacht voor hebben en gaan kijken hoe ze de meldingen van patiënten gaan oppakken. In mijn geval ben ik er goed ziek van geworden. Ik zie er ontzettend grauw uit, alsof het leven uit me gezogen is." 

Martina is inmiddels weer thuis en moet de komende dagen flink uitzieken. Hierna is ze wel levenslang beschermd tegen de ziekte.

Besmette medewerker

Hoe de blauwe bessen precies zijn geïnfecteerd is niet duidelijk, maar een waarschijnlijke optie is dat een besmette medewerker de bessen heeft verwerkt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als die medewerker zijn of haar handen niet (goed) heeft gewassen na een toiletbezoek.

"Hepatitis A wordt uitgescheiden via de ontlasting. Als iemand niet op de hoogte is dat ie het virus draagt, wat goed mogelijk is, en vervolgens niet 100 procent hygiënisch te werk gaat, kan besmetting optreden. Grote kans dat dit is gebeurd", vertelde Eelco Franz, hoofdonderzoeker van de afdeling infectieziektes bij het RIVM, gisteren aan RTL Nieuws.

Twintig mensen hebben zich inmiddels bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Volgens het RIVM zijn zeker twaalf mensen besmet na het eten van de blauwe bessen met hepatitis A. Twee mensen van 49 en 76 jaar zijn opgenomen in het ziekenhuis.

We vroegen klanten bij de Albert Heijn of ze zich zorgen maken om het nieuws: 

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. Volwassen kunnen ook hepatitis A krijgen.

De verschijnselen treden na de incubatietijd op en zijn over het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal ook gepaard met geelzucht: het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine en het ontkleuren van ontlasting. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken, maar vermoeidheid kan langer aanhouden.

Mensen raken besmet met het hepatitis A-virus door contact met zieken en door het eten en drinken van voedsel of water dat verontreinigd is met ontlasting dat het virus bevat. Er is geen behandeling met medicijnen voor hepatitis A.

Bron: RIVM
 

Lees meer over
Albert HeijnRIVMLink in bio