Juli 2024 niet meer recordheet

Lange reeks wereldwijde warmterecords doorbroken

Door Heleen Ekker··Aangepast:
Lange reeks wereldwijde warmterecords doorbroken
RTL

De lange reeks van 13 maanden op rij met telkens opnieuw een warmterecord, is in juli doorbroken. Vorige maand werd het wereldwijd gemiddeld 16,91 graden, en dat is 0,04 graad minder dan het record van juli vorig jaar. Dat meldt de Europese klimaatorganisatie Copernicus.

Wel werden vorige maand de twee heetste dagen ooit gemeten, sinds de metingen in 1940 begonnen. Op 22 juli werd het gemiddeld 17,16 graden en een dag daarna 17,15 graden. Omdat het verschil maar zo klein is, kan Copernicus niet met absolute zekerheid zeggen welke van de twee dagen het heetst was. 

Temperatuurrecord al na één dag gesneuveld: afgelopen maandag warmste dag ooit gemeten
Lees ook

Temperatuurrecord al na één dag gesneuveld: afgelopen maandag warmste dag ooit gemeten

Dat de reeks van recordwarme maanden nu ten einde is, betekent volgens Copernicus niet per se goed nieuws. Het verschil van afgelopen maand ten opzichte van juli 2023 was maar heel klein; het werd wereldwijd gemiddeld vorige maand bijna even warm als een jaar geleden. 

Een van de redenen voor de lange periode van warmte is El Niño. "Hoewel ongebruikelijk, vond een vergelijkbare reeks maandelijkse mondiale temperatuurrecords plaats in 2015/2016, tijdens de laatste sterke El Niño", schrijft Copernicus.

Maar ook de uitstoot van broeikasgassen speelt een belangrijke rol. Dat er de afgelopen maand niet opnieuw een record gevestigd is, betekent dan ook niet dat de opwarming van de aarde nu is gestopt, zegt Samantha Burgess, plaatsvervangend directeur van de klimaatdienst.

"De algehele context is niet veranderd, ons klimaat blijft opwarmen. De verwoestende gevolgen van de klimaatverandering begonnen ruim voor 2023 en zullen voortduren totdat de mondiale uitstoot van broeikasgassen netto nul bereikt."

Met netto nul wordt bedoeld dat er niet meer uitstoot plaatsvindt, dan er tegelijk ook weer uit de lucht wordt gehaald, bijvoorbeeld doordat bomen CO2 opnemen om te groeien.

1,5 graad opwarming

In de maand juli was het 1,48 graden warmer ten opzichte van de pre-industriële periode, toen er nog geen uitstoot van broeikasgassen was. Daarmee komt de belangrijke grens van 1,5 graad opwarming erg dichtbij.

Eerder spraken alle landen van de wereld af om ernaar te streven de opwarming niet verder te laten oplopen. Volgens wetenschappers worden de gevolgen van een sterkere opwarming een stuk ernstiger. 

Lees meer over
KlimaatKlimaatveranderingOpwarming aardeHittegolf