Klimaatverandering

Temperatuurrecord al na één dag gesneuveld: afgelopen maandag warmste dag ooit gemeten

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Abaca PressTemperatuurrecord al na één dag gesneuveld: afgelopen maandag warmste dag ooit gemeten
RTL

Maandag 22 juli geldt nu als de warmste dag ooit gemeten. Wereldwijd was de gemiddelde temperatuur 17,15 graden.

Dat is een aanscherping van het record van afgelopen zondag, toen gemiddeld 17,09 graden werd geregistreerd door de Europese klimaatdienst Copernicus. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

Van Spanje tot Scandinavië

"Die 17,15 graden is de gemiddelde temperatuur gemeten over 24 uur op het noordelijk én zuidelijk halfrond, waar het nu winter is", zegt meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar. "Het is niet alleen bovengemiddeld warm in Europa - van het zuiden van Spanje tot het noorden van Scandinavië - maar ook in de VS en Canada is het loeiheet. Er worden extreme temperaturen gehaald met bosbranden tot gevolg. Zo is het in delen van Canada al achttien dagen op rij 35 en soms zelfs meer dan 40 graden."

In deze video leggen we uit waardoor Zuid-Europa met soms zelfs zinderende hitte te maken heeft:

Temperaturen liggen rond de 40 graden - en het blijft er nog lange tijd heel warm.

Ook het zee-ijs bij Antarctica speelt een rol bij de hoge temperaturen die wereldwijd worden geregistreerd. Door de voorgaande warmere zomer is er minder zeeijs rond de zuidpool, wat weer effect heeft op de terugkaatsing van het zonlicht. "Minder zee-ijs betekent natuurlijk meer oceaanoppervlak en dat water neemt makkelijker warmte op van de zon", zegt De Hond.

Verder speelt ook El Niño nog een rol bij 'het breken van record na record', zegt De Hond. "El Niño is dan wel afgelopen, maar ijlt nog een beetje na. Daardoor kunnen hogedrukgebieden ontstaan op plekken waar je normaal gesproken lagedrukgebieden zou verwachten. Het effect daarvan laat zich voelen. Over de hele wereld is het heet. Dat het opwarmt op aarde is duidelijk."

Weerfenomeen El Niño ten einde: 'Impact was groot'
Lees ook

Weerfenomeen El Niño ten einde: 'Impact was groot'

Weer een temperatuurrecord

Copernicus meldde onlangs dat in juni een gemiddelde temperatuur van 16,66 graden was gemeten. Nog nooit was het in die maand zo warm. Het was de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord. In juli 2023 kwam de gemiddelde temperatuur voor het eerst sinds het begin van de metingen uit boven de 17 graden. De cijfers over deze maand worden in augustus bekendgemaakt.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Klimaatverandering