Muggen in november? 'Sommigen blijven de hele winter actief'
Het klinkt misschien als een sterk verhaal, maar mensen die nu klagen over muggenbulten spreken toch echt de waarheid. "Er zijn muggen die de hele winter actief blijven", legt bioloog Arnold van Vliet uit.
Je denkt misschien dat muggen verdwijnen als het kouder wordt. Dat is ook zo voor een deel van de muggen, maar niet voor allemaal.
"Er zijn eigenlijk twee types huissteekmuggen", zegt Van Vliet. Dat zijn de Culex pipiens pipiens en de Culex pipiens molestus. "Het ene type, de eerste, verdwijnt nu naar beschutte plekken om de winter door te komen, bijvoorbeeld in schuren of hoekjes in je huis."
Het kan door het warme weer van dit jaar goed zijn dat je deze mug ook in november nog tegenkomt, maar dan zijn ze wel wat sloom en dik volgens Van Vliet. Voor deze mug hoef je dan ook niet meer bang te zijn wat betreft bijten.
Veel overlast in november
Het andere type mug, de Culex pipiens molestus, blijft de hele winter actief. Dat die voor overlast zorgt, ziet de bioloog terug in zijn onderzoek voor Muggenradar.nl. Daar geven mensen aan hoeveel overlast ze ervaren door muggen. Ook in november geeft nog bijna 40 procent van de deelnemers aan dat ze 'een beetje', 'veel', of 'heel veel' overlast ervaren.
Van Vliet en collega's zou eigenlijk nu stoppen met het onderzoek, maar besloot langer door te gaan door de komst van het westnijlvirus in Nederland. De twee types muggen zouden daarin namelijk weleens een cruciale rol kunnen gaan spelen.
Het westnijlvirus is een virus onder vogels, dat wordt overgedragen via muggen. De muggen raken geïnfecteerd doordat zij zich voeden met het bloed van besmette vogels. Daarna verspreiden deze muggen het virus naar andere vogels en soms ook naar mensen en andere zoogdieren, zoals paarden.
Hybride mug in de maak
Dat het westnijlvirus ook op mensen overgedragen kan worden, komt mogelijk door een kruising tussen de twee type muggen. In het kort zit dat volgens Van Vliet zo: het ene type mug houdt van mensenbloed en het andere type mug, dat is het type dat nu in winterslaap gaat, houdt juist van vogelbloed. "Maar die twee types muggen paren en dan krijg je een soort hybride mug", zegt Van Vliet.
"Die hybride mug drinkt zowel vogelbloed als mensenbloed en is dan een brugfactor tussen de vogels en de mensen. Dat is gevaarlijk met het oog op het westnijlvirus." De bioloog wil daarom doorgaan met het monitoren van de muggenactiviteit in Nederland.
Helemaal geen klachten
Echt zorgen hoeven we ons nog niet te maken. Het RIVM meldde eerder dit jaar dat het risico om dit jaar het virus op te lopen klein is in Nederland.
Daar komt bij dat mensen meestal niet ziek worden van het virus. Zo’n 80 procent krijgt helemaal geen klachten, 20 procent krijgt milde symptomen zoals koorts en griepachtige klachten. In uitzonderlijke gevallen kan een infectie leiden tot ernstige neurologische klachten, zoals een hersenontsteking.