Brandenburg

Duitsers denken van MKZ-besmettingen af te zijn: maatregelen opgeheven

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPDuitsers denken van MKZ-besmettingen af te zijn: maatregelen opgeheven
RTL

De Duitse deelstaat Brandenburg heft de maatregelen op die de verspreiding van de besmettelijke dierenziekte mond-en-klauwzeer (MKZ) tegen moeten gaan. Vorige week gingen alle alarmbellen af, nadat er voor het eerst in jaren weer MKZ werd aangetroffen.

Een aantal dode waterbuffels in de deelstaat in het oosten van het land bleek het virus te hebben opgelopen. Runderen, schapen, varkens en geiten kunnen ziek worden van het virus. 

Angst voor crisis

Voor veel boeren roept het herinneringen op aan 2001, toen een grote MKZ-crisis Europa teisterde. Honderdduizenden dieren moesten worden geruimd. Dat wil zeggen: doodgemaakt en afgevoerd.

Bijval Kamer voor MKZ-maatregelen: 'Voorkomen dat rotvirus hier opduikt'
Lees ook

Bijval Kamer voor MKZ-maatregelen: 'Voorkomen dat rotvirus hier opduikt'

Om een grote uitbraak te voorkomen hadden de Duitsers een vervoersverbod afgekondigd voor vee in Brandenburg. Even leek het erop dat er ook MKZ was aangetroffen op een varkensboerderij in de deelstaat, maar dat bleek vals alarm.

Omdat er verder geen MKZ-gevallen meer zijn gevonden, worden de beperkingen in Brandenburg nu weer opgeheven. 

Beperkingen in Nederland

In Nederland gelden nog wel een aantal beperkingen. Zo mogen vleeskalveren de boerderij nog niet verlaten. De sector heeft zichzelf ook een aanvoerverbod voor kalveren opgelegd. Verder adviseren LTO Nederland en Vee & Logistiek boeren om in ieder geval tot morgen zo min mogelijk dieren te vervoeren.

Op dit moment overlegt de organisatie over de vervolgstappen. Verder wijst de woordvoerder van LTO erop dat het besluit van de deelstaat Brandenburg niet direct consequenties heeft voor Nederland, omdat de Duitse federale overheid (dus van het hele land en niet van de deelstaat) op dit moment geen exportvergunningen voor vee afgeeft.

In Nederland worden 125 bedrijven door de NVWA uit voorzorg gecontroleerd op mogelijke MKZ-besmettingen. Zij hebben de afgelopen weken kalveren uit Brandenburg geïmporteerd. De uitslagen van dat onderzoek worden op korte termijn verwacht.

Kun je mond-en-klauwzeer krijgen van vlees eten? Het antwoord op deze en andere vragen krijg je in de video hieronder.