Na uitbraak in Duitsland

Bijval Kamer voor MKZ-maatregelen: 'Voorkomen dat rotvirus hier opduikt'

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPBijval Kamer voor MKZ-maatregelen: 'Voorkomen dat rotvirus hier opduikt'
RTL

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Duitsland. Om de kans op verspreiding van het virus te verkleinen, stelde landbouwminister Wiersma zaterdagavond een afvoerverbod voor vleeskalveren in. Kamerleden steunen deze aanpak. "Laten we alles doen om dit rotvirus de kop in te drukken."

"De minister reageert snel en adequaat", vindt NSC-Kamerlid Harm Holman. "Als er de komende week meer besmettingsgevallen zouden komen is het verstandig om het vervoersverbod van levend vee verder aan te scherpen." Tot nu toe is het MKZ-virus alleen in Duitsland vastgesteld.

Wel zijn afgelopen maand ruim 3600 kalveren uit de regio waar MKZ is opgedoken naar Nederland gekomen. De NVWA onderzoekt of deze dieren het virus hebben meegenomen. In afwachting daarvan is het logisch dat de minister de vervoersmogelijkheden van vee beperkt, zegt D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt.

Intensieve veehouderij

Het toont volgens GroenLinks-PvdA wel aan dat er een einde moet komen aan het gesleep met dieren. "Het is natuurlijk gekkenwerk dat Nederland kalveren importeert uit heel Europa", zegt Kamerlid Laura Bromet. "De intensieve veehouderij is een groot risico voor de verspreiding van dierziekten."

Ook PVV-Kamerlid Dion Graus vindt dat er een einde moet komen aan gesleep met dieren. Zolang dat nog wel gebeurt moet altijd duidelijk zijn welke route ze hebben afgelegd. "Het track- en tracesysteem is niet op orde. Hierdoor gaat kostbare tijd verloren."

BBB deed zaterdag al een oproep aan boeren om alles op alles te zetten om het virus buiten de deur te houden. Volgens Kamerlid Caroline van der Plas is het 'alle hens aan dek' en doen veehouders er verstandig aan om maatregelen te nemen alsof het virus al in Nederland is.

Afvoer vleeskalveren verboden na Duitse uitbraak mond-en-klauwzeer
Lees ook

Afvoer vleeskalveren verboden na Duitse uitbraak mond-en-klauwzeer

Nachtmerrie

Bij de MKZ-crisis in 2001 moesten in Nederland 300.000 dieren worden geruimd. "Voor heel veel boeren is het verdriet van 2001 nog vers", zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen. "We moeten er niet aan denken dat deze nachtmerrie zich herhaalt."

Gert-Jan Oplaat maakte de MKZ-crisis van dichtbij mee als Kamerlid voor de VVD. Nu zit hij in de Eerste Kamer voor BBB. "Dit rijt oude wonden open bij veel mensen", zegt hij. De minister zit er volgens hem bovenop.

Komende donderdag begint in Berlijn de Grüne Woche, een grote agrarische beurs die jaarlijks wordt gehouden. Ook de Nederlandse agrarische sector is daar altijd goed vertegenwoordigd. Oplaat vraagt zich hardop af of dat dit na de MKZ-uitbraak nog wel het geval zal zijn. "Het ligt eraan hoe het virus zich ontwikkelt."

Lees meer over
Femke WiersmaCaroline van der PlasLaura BrometHarm HolmanThom van CampenAnne-Marijke PodtGert-Jan Oplaatministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuurmond- en klauwzeer