Dranken, tabak en diensten duurder: inflatie loopt verder op tot 3,7 procent
Dranken, tabak en diensten zoals een bezoek aan de kapper of tandarts zijn weer duurder geworden. De inflatie in Nederland is in juli verder opgelopen naar 3,7 procent. In juni was dat nog 3,2 procent. Het zou best kunnen dat de inflatie nog verder oploopt.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde prijsstijging voor consumenten is de hoogste sinds januari van dit jaar. In april en mei was de inflatie met 2,7 procent nog een stuk lager.
Hogere prijzen voor drank en tabak
Het leven werd vooral duurder door hogere prijzen voor dranken en tabak, meldt het CBS. De hogere prijzen zijn deels te wijten aan overheidsmaatregelen. Per 1 januari is de frisdranktaks, de belasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank en alcoholvrij bier, ingevoerd.
Daarbovenop komt de accijnsverhoging op tabak per 1 april. Dat effect zie je nu pas terug in de cijfers, legt Frank Notten, econoom bij het CBS, uit. "Eerst werden de oudere pakjes nog verkocht tegen het lagere accijnstarief, maar die zijn nu allemaal uitverkocht."
Hogere lonen en huren
En ook de prijzen van diensten - schoenmakers, kappers en fietsenmakers - liepen in juli verder op. "Dat had vooral te maken met hogere lonen", zegt Notten. "Die worden doorberekend in de prijs."
En dat mes snijdt aan twee kanten. Door de hogere lonen kan er meer worden uitgegeven, waardoor de vraag naar goederen en diensten toeneemt. En dat zorgt weer voor stijgende prijzen.
Ook de verhoging van de huren drijft de inflatie omhoog. Huurverhogingen worden in Nederland per 1 juli doorgevoerd, vooral in de sociale huursector. De huren waren vorig jaar met 2 procent verhoogd, dit jaar met zo'n 5 à 6 procent.
Die twee ontwikkelingen zouden er nog best wel eens voor kunnen zorgen dat de inflatie nog verder oploopt de komende maanden. "Je ziet structurele factoren die de komende maanden nog wel dooretteren, zoals hogere lonen. Ook de huurverhoging blijf je nog wel zien. Die geest is niet zomaar terug in de fles", aldus Notten.
Energie goedkoper
Energie (inclusief brandstof) is juist wel goedkoper geworden. Wat ook goedkoper is geworden zijn de industriële producten, zoals meubels, apparaten en kleding.
De inflatiecijfers zijn nog voorlopig. Op 6 augustus worden de definitieve inflatiecijfers gepubliceerd door het CBS.
Rentebeleid ECB
In Europa speelt inflatie ook een belangrijke rol, met name voor het rentebeleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. Deze maand hield de centrale bank even een pauze met de rente, nadat ze in juni voor het eerst in jaren de rente hadden verlaagd.
Met deze pauze willen de ECB-bestuurders wat meer tijd hebben om zeker te weten dat de inflatie in de eurozone op de goede weg is voordat ze de rente weer verlagen. Of de rente bij de volgende vergadering in september verder omlaaggaat of gelijk blijft, hangt volgens ECB-president Christine Lagarde af van de komende economische cijfers.