Meer accijns en rente: dit verandert er vandaag voor jouw portemonnee
Hogere belastingen, inflatiecorrecties. Het jaar is doormidden en dat betekent dat er nieuwe wetten, regels en tarieven worden ingevoerd. Vanaf vandaag gelden er een aantal veranderingen die jouw portemonnee kunnen raken. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.
Minder accijnskorting
Vandaag gaan de prijzen aan de pomp flink omhoog. De helft van de accijnskorting die het kabinet vorig jaar doorvoerde, wordt dan in elk geval teruggedraaid. De rest moet begin volgend jaar volgen, al is dat nog niet helemaal zeker.
Bovenop het terugdraaien van de accijnskorting komt nog een inflatiecorrectie. Daardoor gaat de prijs voor een liter benzine met 14 cent omhoog en de prijs voor een liter diesel met 10 cent. Inclusief 21 procent btw gaat het respectievelijk om 17 cent en 12 cent per liter.
Gisteren stonden er nog flinke rijen bij de pomp met automobilisten die nog snel goedkoop wilden tanken.
Hoger minimumloon en uitkeringen
Het wettelijk minimumloon stijgt vanaf vandaag met ruim 3 procent, van 1.934,40 euro naar 1.995,00 bruto per maand. Ook het minimumjeugdloon stijgt met hetzelfde percentage.
De aanpassing van het minimumloon heeft bovendien effect op verschillende uitkeringen, die meestijgen. Zoals de Algemene Ouderdomswet AOW en de Werkloosheidswet (WW). Hier vind je een overzicht van de wijzigingen.
Niet iedereen is blij met de stijging van het minimumloon, want het zorgt voor hogere kosten bij veel werkgevers.
Wettelijke rente omhoog, duurdere lening
Vanaf nu stijgt ook de wettelijke rente: de rente die een schuldeiser, zoals de overheid of een winkel, volgens de wet kan eisen als iemand een betalingsachterstand of schuld heeft.
De wettelijke rente voor zogenoemde 'niet-handelstransacties' stijgt van 4 naar 6 procent. En daarom moet je bijvoorbeeld meer rente betalen als je te laat bent met het indienen van de inkomstenbelasting. Ook geld lenen kan duurder worden: de maximale rente die een kredietverstrekker mag rekenen gaat omhoog van 12 naar 14 procent, omdat deze gekoppeld is aan de wettelijke rente.
Minder kinderbijslag
De kinderbijslag wordt verlaagd met zo'n 3 procent, dit komt doordat de prijzen meebewegen met de inflatie. Het betekent een verlaging van het kwartaalbedrag met ruim 8 euro voor kinderen tot en met 5 jaar, ruim 9 euro minder voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar en ruim 11 euro voor kinderen vanaf 12 jaar. Hier vind je alle tarieven.
Sociale huren
De huren van sociale huurwoningen en bijvoorbeeld studentenkamers mogen per 1 juli met maximaal 3,1 procent omhoog. Die verhoging geldt voor een maandelijkse huur van 300 euro of hoger. Is de huur lager, dan mag er maximaal 25 euro meer worden gerekend. Voor hogere inkomens kan de huurverhoging hoger uitpakken.
De huren van ruim een half miljoen bewoners van corporatiewoningen met een lager inkomen gaan per 1 juli juist omlaag, zo beloofden woningcorporaties eerder.
Tv en internet
Veel Nederlanders gaan deze zomer ook meer betalen voor internet, televisie en bellen. De grootste telecomaanbieders KPN en Ziggo verhogen hun tarieven. Bij KPN gaat het om ruim 6 procent. Bij Ziggo stijgen de prijzen voor verschillende pakketten zelfs met een gemiddelde van 8,5 procent.
Volgens Ziggo is dat nodig vanwege de hoge inflatie: "Als de prijzen in Nederland stijgen, dan stijgen ook onze kosten", verklaarde het bedrijf eerder.
Plastictaks
En vergeet niet: een plastic frietbakje of koffie-to-go in een papieren drinkbeker met geplastificeerd laagje mag vanaf 1 juli niet meer gratis worden meegegeven. Je betaalt vanaf vandaag een toeslag op je wegwerpverpakking of statiegeld als je kiest voor een herbruikbaar exemplaar.