Onzekerheid festivals blijft

Bevrijdingsfestivals krijgen 'knieperige' 7 ton: 'Teleurstellend, dit bedrag'

Door Politieke redactie RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPBevrijdingsfestivals krijgen 'knieperige' 7 ton: 'Teleurstellend, dit bedrag'
RTL

Het kabinet trekt eenmalig 700.000 euro extra uit voor de bevrijdingsfestivals die het al jaren zwaar hebben. Dat blijkt uit een brief die de politieke redactie van het RTL Nieuws heeft ingezien. Kamerleden zijn niet te spreken over dit bedrag. "Teleurstellend. Het kabinet laat de festivals hiermee in onzekerheid", zegt Kamerlid Mohammed Mohandis. 'Knieperig', vinden de festivals zelf.

Al jaren is het trekken aan de veertien bevrijdingsfestivals. In de coronajaren zijn de reserves van de festivals al onder druk komen te staan. En in 2023 moesten veel 5 mei-festivals nog worden stilgelegd vanwege rampzalig weer. 

Steun hard nodig

Steun vanuit het kabinet is dan ook heel erg welkom om het voortbestaan te garanderen. Maar de betrokken ministeries wilden dit jaar in eerste instantie geen geld meer aan de festivals uitgeven. Na een motie van GroenLinks-PvdA en VVD heeft het kabinet onder druk van de Tweede Kamer toch nog besloten eenmalig overstag te gaan.

De festivals krijgen van de vier betrokken ministeries (ministerie van OCW, Defensie, Binnenlandse Zaken en VWS) in totaal zeven ton.

Tweede Kamer helpt noodlijdende bevrijdingsfestivals met speciaal fonds
Lees ook

Tweede Kamer helpt noodlijdende bevrijdingsfestivals met speciaal fonds

Een tegenvaller, vindt Kamerlid Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA). De festivals en de Tweede Kamer hebben om 1 miljoen gevraagd. 
"Hoe moeilijk is het om, uitgerekend in het jaar dat Nederland 80 jaar bevrijd is, met de gewenste subsidie ervoor te zorgen dat op gepaste wijze bij deze herwonnen vrijheid kan worden stilgestaan?"

Knieperig

Knieperig, reageert Hans Laroes. Hij is voorzitter van de Stichting Bevrijdingsfestivals Nederland, waarin de veertien festivals samenwerken. "Natuurlijk zijn wij tevreden dat er nu een besluit is, maar de steun is wel erg zuinig", zegt Laroes.

70 cent per bezoeker 

Omgerekend gaat het om 70 cent per bezoeker, zegt Laroes. Het geeft er volgens hem niet veel blijk van dat 'Den Haag' zich realiseert dat het vieren van de vrijheid een nationale, landelijke betekenis heeft. "Het besluit van nu kwam kreunend en piepend tot stand onder druk van de Tweede Kamer, waar een overgrote meerderheid zich duidelijk realiseert dat de festivals belangrijk zijn."

Mohammed Mohandis
Mohammed Mohandis

'We willen 1 miljoen'

Kamerlid Mohandis wil dat de overheid 1 miljoen geeft, en dat de subsidie structureel wordt om het voortbestaan van de festivals te garanderen. "De 5 mei-vieringen zijn belangrijker dan ooit tevoren. De ministeries van VWS en Defensie dragen hun deel bij, maar het is onverteerbaar dat de andere twee departementen maar een deel van de rekening op zich nemen. De ontbrekende 300.000 euro moet gewoon worden opgehoest."

Eerste bevrijdingsfestival

In 1980 werd voor het eerst een bevrijdingsfestival gehouden in Nederland. Haarlem had toen de eer om 'Bevrijdingspop' te organiseren. Tien jaar later werd het Nationaal Comité 4 en 5 mei erbij betrokken, om in heel Nederland festivals op te zetten.

In totaal worden in Nederland veertien grote bevrijdingsfestivals georganiseerd. Ze halen hun inkomsten uit subsidies via het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie en gemeente, sponsoren en de verkoop van eten en drinken tijdens het festival.