Wie is toch de man achter aanstekelijk zomerliedje? 'Zanger John de Koning bestaat helemaal niet'
Met het liedje 'Zo zomer' scoort de onbekende zanger John de Koning een bescheiden hit op de radio. Het nummer staat op de vijfde plaats in de top 25 van de digitale radiozender Sterren NL. Online wordt er volop gespeculeerd wie de man achter de artiest is en of hij überhaupt wel bestaat. Is het nummer soms gemaakt met AI?
"Het is zo, zo, zo, bijna zomer", klinkt het refrein. Meer dan 65.000 keer is het nummer inmiddels beluisterd op Spotify. Jan Paparazzi, samensteller bij Sterren NL, kreeg het nummer van een plugger uit Volendam. Dat is een persoon die ervoor zorgt dat nieuwe platen onder de aandacht worden gebracht bij radiostations.
Vraagtekens
"Dit was gelijk een heel opvallend, goed liedje", zegt Jan Paparazzi tegen RTL Nieuws. "Het paste bij onze radiozender en we hebben de plaat op onze afspeellijst gezet, hoewel we de artiest niet kenden. Dat doen we wel vaker en de reacties op het nummer zijn echt ontzettend goed. Mensen zijn er wildenthousiast van."
Toen Sterren NL de artiest wilde uitnodigen, bleek al snel dat John de Koning niet langs kon komen. Hij zou namelijk ook optreden op een jazzfestival in België. "Toen kwamen bij mij wel wat vraagtekens, want het festival waar hij het over had, bestond wel, maar zijn naam stond niet op de line-up."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Aanwijzingen voor AI
Ook muziekjournalist Atze de Vrieze is geïntrigeerd door het nummer én het gezicht achter de artiest John de Koning. Vorige week besprak hij de zanger in zijn podcast De Machine. "Er zijn genoeg aanwijzingen om met zekerheid te kunnen zeggen dat John de Koning niet echt bestaat. De tekst van het nummer is heel simpel, de geluidskwaliteit is niet wat je mag verwachten van een professioneel gemaakt nummer en een luisteraar wees ons erop dat het nummer precies 3 minuten en 16 seconden duurt. De meeste nummers die zijn gemaakt met AI duren precies zo lang."
Dat het nummer populair is, is volgens de muziekjournalist niet gek. Het refrein is heel aanstekelijk en de tekst 'slaat nergens op'. "Het is een geinig nummer, maar het is vooral interessant omdat het zo goed als zeker is gemaakt door AI. Daar gaan we in de toekomst meer over horen."
Na de podcastuitzending nam een persoon contact op met De Vrieze die beweerde dat hij John de Koning is en dat de artiest dus wel bestaat. Hij ging in op een interviewverzoek van De Vrieze, maar dan wel op één voorwaarde: dat hij de vragen per e-mail mocht beantwoorden. "Dat zei ook wel genoeg."
Niet echte naam
RTL Nieuws nam contact op met de artiest en vroeg hem of haar naar de speculaties over zijn of haar identiteit. Ook bij ons wilde hij alleen via de e-mail reageren op vragen. "Dat ik niet John de Koning heet, behalve als artiest, is net zo normaal als dat Bob Dylan niet Bob Dylan heet, maar Robert Zimmerman, of Flea die eigenlijk Michael Peter Balzary heet. Dus in een filosofische context bestaat John de Koning niet, net als Flea of Bob Dylan."
Het blijft dus een grote mysterie wie de persoon achter John de Koning is. Wat weten we wel? Het nummer is geschreven door ene J.C. Keijser. Het artwork bij het nummer bestaat uit een toepasselijke zomerfoto. Op Spotify en socialmedia-accounts van de artiest, is deze wazige foto te zien van een man met bruin haar en een zonnebril:
Een andere foto van zichzelf wilde De Koning niet sturen. Hij wil het vooral om zijn of haar muziek laten draaien en niet om zijn identiteit. "Mensen mogen het verschrikkelijk vinden, maar mijn doel is al bereikt als er maar één persoon blij wordt, of dat hij of zij kan glimlachen na het horen van Zo zomer."
Muziek die gemaakt is door kunstmatige intelligentie kan een bedreiging vormen voor de muziekwereld, denkt muziekjournalist De Vrieze. Radiostations hebben wekelijks plek voor drie tot vier nieuwe platen in een afspeellijst. "Als daar vervolgens ook nummers bij zitten die gemaakt zijn met AI, dan is er dus minder ruimte voor platen van echte artiesten."
Krokant
AI-deskundige Jeffrey Wirtz heeft zelf muziek gemaakt met de hulp van kunstmatige intelligentie. Hij kreeg al snel vragen vanuit zijn omgeving of hij misschien degene was die het nummer had gemaakt. "Ik heb het nummer toen geluisterd en merkte al snel dat het nog te onderscheiden valt van echte muziek. Het klinkt heel krokant als je goed luistert en het vocale is ook niet goed gemixt."
Volgens Wirtz is muziek maken met behulp van AI 'crimineel makkelijk'. Hij denkt zelf dat 'Zo zomer' gemaakt is met behulp van muziekgenerator Udio. Daar kun je na het aanmaken van een account meteen aan de slag. "ChatGPT schrijft de tekst voor je en Udio maakt vervolgens het nummer."
Gekke rijmen
In het slotakkoord van het nummer wordt er gezongen: 'Het wordt Spanje of toch Frankrijk, of juist heel ver weg. Misschien Australië, Zuid-Amerika, niet naar Somalië'. Deze tekst is volgens Wirtz ook een duidelijk voorbeeld van het gebruik van kunstmatige intelligentie. "Echte muziekschrijvers maken niet dit soort gekke rijmen. Op dit moment hoor je het verschil nog wel, maar het is niet ondenkbaar dat over een halfjaar het onderscheid tussen echte liedjes en AI-liedjes zo goed als weg is."
Voor liefhebbers van het zomerliedje is er goed nieuws. John de Koning laat weten dat er zelfs al een album klaarligt. "En net als het concept zomer, heb ik ook voor de winter een single klaar. Context: wintersport, skiën, bergen, afterski, en één van de hooks is: 'Nu even niet tegen mij praten, want ik heb een flinke kater'."