Het dochtertje (7) van Brechtje reageert ondankbaar op cadeaus: 'Maakt me boos'
De verjaardag van Brechtje's dochter staat voor de deur. Brechtje vindt het jammer dat haar dochter vaak weinig enthousiast op haar cadeautjes reageert. Hoe gaat ze hiermee om?
Brechtje legt uit waar ze moeite mee heeft: "Binnenkort wordt mijn dochter acht jaar. Uiteraard heeft ze een hele wensenlijst aan cadeautjes. Wat ik moeilijk vind, is dat ze vaak teleurgesteld reageert op de presentjes omdat ze natuurlijk niet álles krijgt. Dit zag ik ook met sinterklaas en kerst. Ik vind dit ondankbaar overkomen, het maakt me zelfs een beetje boos. Hoe reageer ik hier beter op?"
Kinderen reageren heel puur, verklaart kindercoach Sophia van Splunteren. "Dat is ook één van de dingen die we zo leuk aan ze vinden. Een kind dat een flapuit is en zomaar aan een vreemde vraagt: 'Waarom ben jij zo lang?', vinden we vaak schattig en ontroerend. Maar dat is anders als het om cadeaus krijgen gaat, want dan verwachten we dat ze wel politiek correct reageren. Maar ook hier zijn ze eerlijk, ze kunnen in feite niet anders want ze hebben zich sociaal-emotioneel nog niet voldoende ontwikkeld om rekening te houden met anderen en hoe het bij een ander overkomt."
"Toch kan je een achtjarige wel leren om dankbaar te zijn, en dat doe je vooral door het zelf voor te doen. In huis een sfeer van dankbaarheid te creëren, door zelf ook dankjewel en alsjeblieft te zeggen, en elkaar te respecteren."
"Ouders zijn bang zijn dat hun kind een ondankbaar mens zal worden."
Daarnaast kan je je kind ook voorbereiden op events zoals kerst of verjaardagen, waar je weet dat ze cadeautjes zullen krijgen, zegt de kindercoach.
Natuurlijke emotie
"Bespreek van te voren hoe het zal zijn om cadeaus te krijgen, wat als ze niet alles krijgen? Hoe zou dat voelen? En hoe kunnen ze dan reageren? Hiermee help je ze zich voor te bereiden op teleurstelling, maar geef je ook alvast een zetje om er zelf over na te denken. En eerlijk is eerlijk; ze mogen ook teleurgesteld zijn, dit is een natuurlijke emotie.
Maar ondankbaarheid triggert ouders omdat ze het niet begrijpen, en bang zijn dat hun kind een ondankbaar mens zal worden. Maar als je je inleeft en stilstaat bij de ontwikkeling van je kinderen, zie je dat het niet expres is en moet je er ook vertrouwen in hebben dat het zal goedkomen."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.