Ellekes man negeert hun zoon (4) bij een driftbui: 'Vind het vreselijk, hoe los ik dit op?'
Als de vierjarige zoon van Elleke boos is, kan hij vrij driftig reageren. Haar man heeft moeite met dit gedrag en negeert hun kind dan. Daar is Elleke het niet mee eens. Hoe lost ze dit op?
"Als onze zoon boos of gefrustreerd raakt, gooit hij met speelgoed en gaat hij gillen", vertelt Elleke. "Mijn man kan daar absoluut niet tegen. Zijn tactiek is om ons kind dan te negeren. Ik ben het daar niet mee eens. Hoe kunnen we hiermee omgaan? Ook met onze onderlinge verschillen?"
Gezien worden
Elleke's man is niet de enige die zo reageert, legt kindercoach Sophia van Splunteren uit: "Negeren is een veelgebruikte techniek in het opvoeden. We hebben namelijk geleerd: als je er geen aandacht aan besteedt, stopt het gedrag vanzelf. Soms is dit zo en stopt het gedrag omdat een kind graag gezien wil worden. Maar als een kind wordt genegeerd, moet het nog harder zijn best doen om gezien en gehoord te worden."
"Negeren is een weinig effectieve methode"
"Het klinkt ook als een logisch verloop: eerst gaat je kind de grens over, dan wordt hij genegeerd, dus gaat hij gillen, om alsnog gehoord te worden. Het is een weinig effectieve methode, omdat je met negeren alleen naar het gedrag kijkt. Een kind voelt zich afgewezen of slecht als het genegeerd wordt, terwijl hij jou juist nodig heeft. Eigenlijk zeg je hiermee: als je boos bent, ben ik er niet voor je."
Gezonde manieren
Belangrijk is dus te kijken naar de onderliggende reden van het onwenselijke gedrag, zegt Van Splunteren: "Er is waarschijnlijk een oorzaak die je door je kind te negeren, niet vindt. Wanneer je durft te kijken naar wat er onderliggend is aan het gedrag, heb je meer kans dat je je kind kunt helpen en dus het vervelende gedrag voor kunt zijn of kunt stoppen. Jonge kinderen zoeken nog naar gezonde manieren om met hun woede om te gaan. Daar hebben ze onze hulp bij nodig. Help je kind liever met wat hij wel kan doen als hij boos is."
"Wat betreft de onderlinge verschillen met je partner is het belangrijk dat je erover praat met elkaar en aangeeft wat jij denkt dat beter zou werken. Vraag je partner of hij dit eens wil proberen, of laat zien wat er gebeurt als jij het op jouw manier doet."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.