Eerste huis gekocht? Dan komen deze (belasting)tips goed van pas

·Aangepast:
Eerste huis gekocht? Dan komen deze (belasting)tips goed van pas
Aangeboden door de Belastingdienst

Je eerste huis kopen is een grote stap in je leven. Dat was het ook zeker voor Stacey (34) en haar man Shuhairo (34). Als starters op de woningmarkt was het voor hen knap lastig om een huis te vinden. Maar na een jarenlange zoektocht, zijn ze nu dan toch echt de trotse eigenaren van hun eerste woning. Ben je ook op zoek naar jouw (eerste) koophuis of heb je onlangs juist de sleutels van jouw droomhuis gekregen? Stacey deelt een paar handige (belasting)tips.

Met haar man Shuhairo, drie kinderen en twee katten verhuisde Stacey afgelopen zomer van een huurhuis in Groningen naar een koophuis net buiten de stad. De zoektocht naar hun eerste koophuis liep, op z’n zachtst gezegd, niet van een leien dakje. “Er waren momenten dat ik dacht dat het nooit zou lukken,” vertelt Stacey vanuit hun nieuwe huis. “Het heeft ons ruim drie jaar gekost.” Toen zij en Shuhairo besloten om een woning te kopen, was ze zwanger van hun jongste kind, dat in januari alweer vier jaar wordt. En al die tijd zaten ze in een huurhuis dat eigenlijk te klein voor het kersverse gezin was geworden.

Kijken, kijken en… kopen

In totaal heeft het stel maar liefst 34 woningen bekeken. Aanvankelijk was het vooral oriënteren, maar daarna begon het echte werk: een bezichtiging regelen, het huis bekijken en vervolgens – in overleg met de aankoopmakelaar – besluiten om wel of niet een bod uit te brengen. Dat bieden op een huis leverde telkens stress op. Je hebt je zinnen op een potentieel droomhuis gezet, maar in de huidige woningmarkt ben je dan meestal niet de enige. “Keer op keer werden we overboden. En met flinke bedragen ook. Het was echt te gek voor woorden. Mensen bieden veel meer geld dan een woning waard is”, vertelt Stacey.

Soms verloor ze de motivatie om dapper door te zoeken. “Dan was ik gefrustreerd en leek het even uitzichtloos. Als starter heb je nou eenmaal niet het budget om enorm te overbieden. Bovendien wilden we niet aan dat spel meedoen.” Maar ondertussen zaten ze met zijn vijven in een woning met twee slaapkamers. Iets anders huren was geen optie, want ze wilden juist zo graag kopen. “Door te kopen investeer je in de toekomst. Nu bouwen we iets op. Huren in de vrije sector voelde voor ons als geld weggooien.” 

Verbouwplannen? Grote kans dat je kosten bij je aangifte inkomstenbelasting kunt aftrekken
Lees ook

Verbouwplannen? Grote kans dat je kosten bij je aangifte inkomstenbelasting kunt aftrekken

Koopwoning voor je 35e

Wat ook meespeelde, is dat ze graag voor hun 35e een huis wilden kopen. “Want dan ben je vrijgesteld van de overdrachtsbelasting”, legt Stacey uit. “Hierdoor hoefden wij niet de twee procent van de aankoopwaarde van de woning te betalen. Dit scheelde een flink bedrag.” Uiteindelijk vonden ze voor een redelijke prijs een fijn rijtjeshuis met een woonoppervlakte van 114 m2. Een grote stap vooruit als je bedenkt dat ze voorheen op 67 m2 woonden. Stacey: “Nu hebben de kinderen allemaal een eigen slaapkamer. Daar ben ik echt heel blij mee!”

Tips voor startende woningkopers

Voor starters die net als zij op zoek zijn naar een koophuis, heeft Stacey een aantal tips. “Zorg allereerst dat je een aankoopmakelaar hebt en neem die mee naar bezichtigingen. Zo’n bezichtiging is maar heel kort. Na een kwartier staan de volgende mensen weer voor de deur. Een aankoopmakelaar is erin getraind om snel te kijken naar de voor- en nadelen van een huis.” Ook raadt Stacey aan om zelf alles uit de korte kijktijd te halen. “Doe ramen open en dicht, kijk op zolder, neem zoveel mogelijk in je op. Als een huis goed voelt, kijk dan of je een tweede afspraak kunt plannen. Per slot van rekening is het niet zomaar iets wat je koopt. Je wilt wel zeker weten dat het goed zit. En voor je definitief tot aankoop overgaat, zou ik altijd adviseren om een bouwkundige keuring uit te laten voeren."

De derde tip van Stacey is dat het goed is om het zoekgebied uit te breiden als je merkt dat de locatie van je eerste keuze financieel niet haalbaar is. “In eerste instantie wilden wij graag in de stad blijven, want daar speelde ons leven zich af.” De kinderen gingen er naar school en daar wonen hun vriendjes. Maar een huis in de stad vinden, is helaas niet gelukt. “We zijn absoluut blij met onze woning, maar het is nog wel wennen. Je moet weer zien te aarden op een nieuwe plek en dat kost even tijd.” Het zijn afwegingen die je bewust moet maken, vindt Stacey. “De stad is niet gelukt, maar we hebben nu eindelijk meer ruimte en wooncomfort – dat is ook veel waard!”

Vraag een voorlopige aanslag aan

Sommige kosten die je maakt bij de aankoop van een huis zijn onder voorwaarden aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekrente en notariskosten. Door gelijk na de aankoop een voorlopige aanslag aan te vragen, had het stel de hypotheekrenteaftrek maandelijks al kunnen ontvangen. Dit had hen aardig wat in de maandlasten gescheeld. Stacey: “Helaas is dit erbij ingeschoten door alles wat we moesten regelen. Maar dat neemt niet weg dat het heel fijn is dat we dit geld alsnog dit voorjaar in één keer terugkrijgen.”

Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp!

Op belastingdienst.nl/eigenwoning vind je meer informatie over alle fiscale aspecten en aftrekposten rondom de aankoop van jouw eerste woning. Kom je er zelf niet uit? De Belastingdienst helpt je graag verder. Bij de balie, bij één van de steunpunten, aan de telefoon én online zitten zij klaar om je verder te helpen. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/langskomen.

Dit artikel is in opdracht van de Belastingdienst tot stand gekomen en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.