Verbouwplannen? Grote kans dat je kosten bij je aangifte inkomstenbelasting kunt aftrekken
Verbouwen, niet ieders hobby. Wél die van interieurstylist Michelle Weynschenk van INTERIEURVANMIES, het Instagram-account waar ze alles over verbouwen tot inrichten deelt. Waar ze normaal gesproken mensen met verbouwplannen helpt, stond ze de afgelopen maanden aan de andere kant van de lijn. Samen met haar man heeft ze zich namelijk vastgebeten in het opknappen van hun bouwval. Zet jij jouw huis binnenkort ook in de stijgers, heb je net een verbouwing achter de rug of zit je er juist middenin? Michelle deelt een paar handige (belasting)tips.
Begin dit jaar kochten Michelle en haar man hun nieuwe droomhuis in de dop. Lang heeft hun zoektocht niet geduurd en dat is volgens de klusgrage interieurstyliste goed te verklaren. "We waren op zoek naar een bouwval, iets wat toch veel mensen afschrikt. Het is stukken lastiger om als koper op de woningmarkt tussen de instapklare huizen te komen. Het vinden van een klushuis is simpelweg veel makkelijker, omdat niet iedereen het verbouwen ziet zitten."
Het stel viel als een blok voor hun bouwval. "Mijn man en ik hebben echt een afwijking", zegt Michelle grappend. "We vinden verbouwen gewoon allebei heel leuk. Ik zou dodelijk verveeld raken als ik een huis koop dat af is." Dit doet de styliste denken aan haar tijd in de hoofdstad. "Mijn allereerste appartement in Amsterdam was van top tot teen af – nou, verschrikkelijk", lacht ze. "Ik heb zo'n duidelijke smaak en weet wat ik mooi vind. Stel je koopt een kant-en-klaar huis waarvan de keuken oké is, maar die je zelf nooit zou uitkiezen, dan betaal je daar bij de aanschaf van de woning wel voor. Je haalt ‘m er dan niet snel uit, omdat het zonde is, want kapitaalvernietiging. Ook daarom kiezen wij altijd voor klushuizen!"
Verbouwen en verduurzamen
Dat hun nieuwe (t)huis een klushuis was, was overduidelijk, want niet alleen het cosmetische, maar ook het bouwkundige deel moest flink onder handen worden genomen. "De verbouwing was brood- en broodnodig", vertelt Michelle. "Van leidingwerk tot elektra en riolering - alles waar je bij een woning aan kunt denken, hebben we moeten aanpakken."
En daar heeft het klusduo nog een schepje bovenop gedaan. De twee hebben namelijk meteen met het verduurzamen van de woning doorgepakt. "Juist als je toch al aan het verbouwen bent, is het wel zo slim, financieel aantrekkelijk en laagdrempelig om dit mee te nemen." Op de vraag wat het stel zoal aan het verduurzamen van het huis heeft gedaan, antwoordt de interieurstyliste: "Vorige week hebben we zonnepanelen geplaatst, het huis is van beneden tot en met het dak geïsoleerd en volgende maand komt er een hybride warmtepomp. En omdat je in de woonkamer nog net niet wegwaaide, hebben we het enkelglas door HR++-glas laten vervangen."
Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan het verduurzamen van je huis, maar, stelt Michelle: "Het wordt wel echt aantrekkelijk gemaakt om dit soort zaken – zeker als je verbouwt – te doen. Voor dakisolatie kregen we bijvoorbeeld 30 euro per m2 aan subsidie terug, voor het glaswerk zelfs 46 euro per m2." Hoewel de kosten voor verduurzamen of verbouwen op zich niet aftrekbaar zijn bij je aangifte inkomstenbelasting, zijn de financieringskosten voor een eventuele lening en de rente dat meestal wel.
Verbouwing financieren
Om de verbouwing te bekostigen, hadden Michelle en haar man een extra hypotheek nodig. Om meer over de hoed en de rand te weten te komen, hebben ze voorafgaand aan de verbouwing met een financieel adviseur gezeten. "We hadden al een hypotheek op het oude huis, daarbij moest er een nieuwe hypotheek voor het nieuwe huis komen én we hadden een overbruggingshypotheek nodig. Als je gaat verbouwen, dan woon je namelijk niet direct in het nieuwe huis. Dit betekent dat je er rekening mee moet houden dat je - na het bekostigen van de verbouwing - je er eigenlijk in één keer twee vaste posten bijkrijgt: de overbruggingshypotheek en de nieuwe hypotheek."
Handige (belasting)tips
Gaandeweg kwam het koppel erachter dat er een aantal andere kosten aftrekbaar zijn bij de aangifte inkomstenbelasting. "Omdat de kans groot is dat jouw hypotheek door de verbouwing omhooggaat, ga je meer rente betalen. Wanneer jouw hypotheek aan bepaalde voorwaarden voldoet, heb je dan ook recht op meer hypotheekrenteaftrek. Overigens geldt de renteaftrek onder bepaalde voorwaarden ook op het bouwdepot." Ter aanvulling stelt Michelle: "Doordat je maandelijkse lasten door het ophogen van de hypotheek stijgen, is het altijd verstandig om een financieel adviseur een berekening te laten maken wat je bruto en netto per maand na de verbouwing kwijt bent."
De financieringskosten van de nieuwe hypotheek kunnen in het nieuwe jaar bij de belastingaangifte worden opgegeven. Wat het stel alleen niet wist, is dat je een voorlopige aanslag kunt aanvragen. "Heb je recht op een belastingteruggaaf – en dat heb je vaak met financieringskosten van een hypotheek en/of bouwdepot -, dan kun je dat geld in maandelijkse termijnen terugkrijgen." Michelle en haar man dachten dat het alleen mogelijk was om na aangifte inkomstenbelasting het volledige bedrag aan het eind van het belastingjaar te ontvangen. "Dit kan, maar hoeft dus niet. Het uitsmeren kan de zwaarte van je financiële maandlasten best drukken, wat net het verschil kan maken. Had ik dat maar geweten, want het was financieel soms best pittig! Dit is iets waar je je vooraf goed over kunt verdiepen of over kunt laten adviseren. De Belastingdienst helpt je hier graag bij."
De tweede handige tip is om een ‘in geval van nood’-potje apart te houden. "Omdat wij het hele huis hebben verbouwd en de kosten hoog waren, hebben we 20.000 euro in een spaarpotje apart gehouden. Reken met 10% van het verbouwbudget en je zit goed. Houd je dat als potje aan, dan zit je niet gelijk in de rats als er iets misgaat of je iets over het hoofd hebt gezien."
Maak plezier
Tot slot benadrukt Michelle dat verbouwen vooral iets leuks moet zijn. "Je maakt joúw huis, geniet ervan!" Ze kaart aan dat veel mensen erg veel verbouwstress ervaren, maar dat is volgens haar absoluut niet nodig. "De kracht zit ‘m in het samenwerken met een sterk team. Verbouwen hoeft écht niet verschrikkelijk te zijn, zolang je er zelf positief instapt, goed voorbereid bent, de handige belastingtips kent en een goed team om je heen hebt verzameld – doe of heb je dat niet, dan wordt het een lange zit. Zonde, want verbouwen kan juist mega leuk zijn!"
Kom je er zelf niet uit? Vraag hulp!
Op belastingdienst.nl/eigenwoning vind je meer informatie over alle fiscale aspecten rondom je verbouwing. En zie je wat je aftrekbare kosten zijn. Kom je er zelf niet uit? De Belastingdienst helpt je graag verder. Bij de balie, bij één van de steunpunten, aan de telefoon én online zitten zij klaar om je verder te helpen. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/langskomen.
Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Belastingdienst en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.