Beroerte bij jongeren niet snel genoeg herkend: 'Gaat veel tijd verloren'
Beroertes bij kinderen en jongvolwassen moeten beter worden herkend. Dat vinden neurologen. Want hoe eerder een behandeling kan starten, hoe beter. Het probleem is dat er niet altijd wordt beseft dat kinderen ook getroffen kunnen worden.
Jaarlijks worden zo'n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. In de meeste gevallen gaat het om een herseninfarct. Daarvan zijn zo'n 450 mensen tussen de 18 en 35 jaar. En 150 van de gevallen is jonger dan 18. Volgens neurologen is het extreem belangrijk dat een beroerte zo snel mogelijk wordt herkend en behandeld.
Vorig jaar ging het mis bij de toen 17-jarige Jochem de Ruijter uit Zeewolde. "Tijdens het zwemmen is een vriend per ongeluk op hem gesprongen", vertelt zijn moeder Christine aan Editie NL. "Door de harde klap op zijn nek scheurde zijn linker halsslagader en werd de bloedtoevoer naar zijn hersenen gedeeltelijk gestopt."
De volgende dag ging hij met wat voelde als spierpijn naar school, maar daar ging het mis. "Hij werd onwel, viel weg en had geen gevoel meer aan de rechterkant van zijn lichaam. Hij reageerde nergens meer op."
'We voelden dat er iets niet klopte'
Volgens de ambulancemedewerkers had Jochem een acute stressaanval had gekregen. "We moesten hem maar meenemen naar huis, laten slapen en dan zou het beter gaan. We voelden dat er iets niet klopte, maar gingen er vanuit dat het ambulancepersoneel het wel zou weten", zegt Christine.
Toen Jochem 's middags nog steeds nergens op reageerde, hebben zijn ouders weer een ambulance laten komen. "Toen hadden ze meteen door dat het foute boel was en Jochem is met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht." Uit de scans bleek dat hij ernstig hersenletsel had opgelopen door een herseninfarct.
Andere oorzaak gezocht
Volgens Kees Braun, kinderneuroloog aan het UMC Utrecht, wordt een beroerte bij kinderen en jongvolwassenen in veel gevallen niet meteen herkend, omdat gedacht wordt dat deze doelgroep geen beroertes krijgt. "Er wordt eerst gedacht aan een andere oorzaak waarbij de signalen lijken op die van een beroerte, zoals migraine, de nasleep van een epileptische aanval of een psychische oorzaak, bijvoorbeeld een acute stresssituatie."
Een ander probleem is dat de signalen van een beroerte bij kinderen komen en gaan. "Ze komen niet goed uit hun woorden, maar dat kan na een tijdje ook weer beter gaan. Bij ouderen spelen de signalen acuut en plotseling op en zijn ze meteen duidelijk zichtbaar."
Jochem kan nog altijd niet goed praten
Daarom worden maar weinig kinderen met een beroerte binnen zes uur behandeld. En dat is een groot probleem, want hoe eerder je erbij bent, hoe meer hersenweefsel kan worden gered.
Christine vindt het verschrikkelijk dat er bij Jochem zoveel tijd verloren is gegaan. "Hij is meteen geopereerd, ze wilden redden wat er te redden viel en daarna heeft hij nog drie weken in het ziekenhuis gelegen."
Jochem heeft maandenlang gerevalideerd en is fysiek goed hersteld. "Hij kan weer lopen en met de fijne motoriek gaat het steeds beter. Maar met zijn spraakvermogen gaat het niet altijd niet goed."