Bas (29) kreeg een beroerte: 'Ik heb andere problemen dan iemand van 75'
De meeste mensen krijgen een beroerte na hun 75ste. Maar wat als je nog maar 27 bent? Het overkwam Bas. En hij worstelt met heel andere vragen dan oudere patiënten. Speciaal voor jonge mensen met een beroerte is er nu een nieuw onlineplatform waar ze met hun vragen en zorgen terecht kunnen.
"Tijdens een spelletje op mijn Playstation kreeg ik ineens een black-out. Zodra ik weer bijkwam, kon ik mijn rechterhand niet meer bewegen. Hij hing ineens los aan die controller", vertelt Bas Wijnen (29). Hij kreeg ruim twee jaar geleden een herseninfarct.
'Geen kracht meer'
"Dit is echt niet goed, dacht ik toen er uit mijn rechtermondhoek kwijl droop. Ik moest iemand waarschuwen", vertelt hij RTL Nieuws. Maar Bas woonde alleen en verwachtte geen bezoek. Hij wilde naar de achterdeur lopen, maar toen hij opstond viel hij direct op de grond.
"Mijn rechterbeen werkte niet meer. Ik heb er drie kwartier over gedaan om in de tuin te komen. Daar had ik geen kracht meer. In mijn hoofd riep ik heel hard om hulp, maar niemand reageerde. Terwijl ik de buren wel hoorde in de tuin."
'Ik dacht dat ik help riep'
Drie uur lang lag Bas in zijn tuin toen zijn broer achterom kwam. "Hij was toen mijn buurman. Hij vond het raar dat mijn katten buiten liepen, dat deden ze normaal nooit. Hij belde meteen de ambulance toen hij mij zag liggen."
In het ziekenhuis bleek dat Bas een beroerte had gehad. Hij had ook afasie opgelopen, een taalstoornis. "In mijn hoofd dacht ik dat ik 'help' riep, maar het bleek een zacht gefluister, ik kon geen woorden meer vormen."
Volledig afgekeurd
Vóór zijn beroerte was Bas fulltime leraar op het vmbo. Zijn leven ziet er nu compleet anders uit. "Ik sportte veel, ging naar concerten en speelde hoorn in een klassiek orkest. Dat lukt allemaal niet meer. Mijn rechtergezichtshelft is niet volledig teruggekomen, mijn rechterarm is verlamd en mijn rechterbeen doet het een beetje, maar niet helemaal. Meestal loop ik met een stok."
Bas is volledig afgekeurd en kan niet meer werken. Hij heeft meegewerkt aan het platform voor jonge mensen met een hersenaandoening. "Toen ik net ziek werd, vroegen mijn ouders zich af wat mijn toekomst zou zijn. Op internet kwamen we sites tegen die vaak gericht zijn op ouderen die in hun laatste levensfase zitten. Ik ben jong, heb een vriendin en worstel met werk, misschien de wens voor een gezin, seksualiteit. Dat zijn andere vragen."
Weinig concentratie
De meeste mensen krijgen een beroerte als ze ouder zijn dan 75 jaar. Maar jaarlijks krijgen ook ongeveer 5000 jonge mensen in Nederland een beroerte, zo’n 14 per dag. En die groep worstelt met heel andere vragen dan de oudere patiënten. Speciaal voor mensen tussen de 18 en 50 jaar die niet-aangeboren hersenletsel hebben, is er nu een nieuw platform: Young Stroke Toolbox.
Eén van de mensen achter het platform is Jeroen Boogaarts, neurochirurg bij het Radboudumc in Nijmegen. "Na een beroerte, dus een herseninfarct of een hersenbloeding, hebben patiënten klachten die je vaak niet ziet. Denk aan vermoeidheid of weinig concentratie. Jonge patiënten gaan hier anders mee om dan de wat oudere patiënten."
Het landelijke platform is opgezet door de afdeling neurochirurgie en neurologie van het Radboudumc in samenwerking met patiënten. Verpleegkundig specialist neurochirurgie Harriëtte Petersen-Baltussen begeleidt patiënten na een hersenbloeding.
Helpen met nieuw lichaam
"Jonge patiënten hoeven niet te weten waar het beste verpleeghuis is", zegt ze. "Ze hebben hele andere problematiek. Ze hebben bijvoorbeeld kinderen en een baan. Ze staan midden in het leven en willen handige tools om hun leven zo goed mogelijk weer op te pakken."
Deze groep zoekt gespecialiseerde fysiotherapeuten, maar ook psychologen die hen helpen met hun nieuwe lichaam om te gaan. Of misschien zoeken ze wel een verpleeghuis, maar met een afdeling voor jongeren. "Op het platform staat veel informatie met video's, een zorgkaart, maar ook ervaringsverhalen van andere patiënten. Zo wordt het ziektebeeld niet alleen voor hen, maar ook voor familieleden inzichtelijk."
Heb jij vragen over zelfdoding?
Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl
24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week