Life

Reizen voor gevorderden: Eindhoven

Door Kita van Slooten··Aangepast:
© Bart van OverbeekeReizen voor gevorderden: Eindhoven
RTL

In Eindhoven zijn ze zo gek nog niet. De kruimels die Philips achterliet, zijn veranderd in goudklompen en steeds meer creatief en innovatief talent vestigt zich in de Lichtstad, die ook voor een groeiend aantal toeristen aantrekkelijk is geworden.

Eindhoven is misschien wel de meest bescheiden stad van ons land. Terwijl steden in de Randstad volop in de belangstelling staan, groeit de Brabantse stad met bedrijven als ASML en NXP de rest stilletjes voorbij. De groei van Eindhoven is al jaren bovengemiddeld en de regio is inmiddels de tweede economie van ons land: de maakindustrie van het zuiden heeft alleen de diensteneconomie van de regio-Amsterdam nog boven zich.

De stad bloeit dankzij haar drie krachtige kenmerken: techniek, design en kennis. Dat trekt bedrijven, maar ook steeds meer bezoekers die nieuwsgierig zijn geworden naar de plek waar innovatie voorop staat. Maar eerlijk is eerlijk, Eindhoven is geen mooie stad. Dus wat hebben de toeristen er te zoeken?

Skyline Eindhoven© Bobby Born
Skyline Eindhoven

Uiterlijk niet knap, wel mooi van binnen

Nadat Eindhoven in de oorlog door zowel de geallieerden als de Duitsers stevig gebombardeerd werd, is van een historische binnenstad geen sprake meer. Maar dat gebrek aan uiterlijk vertoon, maakt de stad op allerlei andere vlakken goed.

Wie per trein arriveert en het station uit loopt, ziet meteen een gek gebouwtje met opvallend rood dak. In dit CoffeeLab kun je terecht voor zelfgemaakte bananencake en uitstekende koffie. De naam laboratorium nemen ze serieus: je kunt hier ook 'koffie-experimenten' zoals tonic met espresso drinken.

Na de cafeïne-boost kan er in het centrum uitgebreid geshopt worden. Naast de gebruikelijke ketens vind je - ook op loopafstand - de meer bijzondere winkels en tal van leuke horecaplekken aan de Nieuwe Emmasingel en in het wijkje De Bergen.

Down Town Gourmet Market© Tim Bisschop
Down Town Gourmet Market

Andere aanpak dan Amsterdam

Voor de lunch is Down Town Gourmet Market een prima plek. In deze foodhal kun je eten waar je zin in hebt. Van tapas tot sushi en van Grieks tot Vietnamees. Nu heeft elke zichzelf respecterende stad tegenwoordig zo'n hal, dus wat maakt deze bijzonder?

Bedrijfsleider Kevin van Eerd is er helder over: "Zoals ze het in Amsterdam doen, hoeven wij het hier niet te proberen. Wij moeten niet de toeristen, maar de locals tevreden houden, want 90% van onze bezoekers komt uit Eindhoven." Dus hier geen wegwerpbestek, maar echt servies en bediening die warempel even de tijd neemt voor een praatje. Verschil met de foodhallen in Rotterdam en Amsterdam: het is hier een stuk knusser.

De tapas zijn een aanrader. Deze worden met liefde bereid door kok Patrick Cuevas, bekend van Masterchef. De biefstukpuntjes in een heerlijke rode portsaus zijn naar familierecept. Evenals de goed gekruide gehaktballetjes in tomatensaus. De Spaans-Indonesische chef met Brabantse tongval heeft in de hal ook een eetstal met Indonesisch eten, waar hij de saté bereidt naar het recept van 'ons mam'.

Van Abbemuseum© Tim Bisschop
Van Abbemuseum

Zingende lift in Van Abbemuseum

Gelegen aan de Dommel vind je het Van Abbemuseum. Alleen het gebouw, dat uit twee delen bestaat, is al een kijkje waard. Het oude gedeelte stamt uit 1936 en is een rijksmonument, dat in 2003 werd gecombineerd met een vijf verdiepingen-tellende nieuwbouw vol verrassende hoekjes.

Alhoewel we normaal natuurlijk braaf de trap nemen, is het in dit museum een must om de lift in te stappen. Deze is namelijk voorzien van het muzikale kunstwerk Work No. 371, waarbij je bij elke verdieping die wordt gepasseerd meer zingende stemmen gaat horen. Een zingende lift dus.

Het Van Abbemuseum probeert de flinke collectie hedendaagse kunst in context te plaatsen door werken van onder meer Picasso, Van Doesburg en Kadinsky op een net even wat andere manier te laten zien. Daarnaast zoekt het museum ook verbinding met de stad.

Vanaf half april keert de Woensel Supertoll terug naar het museum. De installatie is gemaakt door lokale kunstenaar Tijs Rooijakkers en bestaat uit houten planken die beschreven zijn door rapper Fresku en bewoners van de wijk Woensel. Van die planken maakte Rooijakkers een 25 meter hoge tol, die in de toren van het museum te zien zal zijn.

 

Kazerne© Kita van Slooten
Kazerne

Eten en slapen bij Kazerne

Na een lange dag cultuursnuiven, kun je in de stad ook op stand slapen. Eindhoven is sinds kort een prachtig designhotel rijker: Kazerne, dat gevestigd is in een voormalige marechausseekazerne. In dit gebouw uit 1825 zijn nu acht luxe, mooi ingerichte kamers te boeken. Van een oude gevangeniscel tot een loft van 140 vierkante meter, die voorzien is van een designligbad en een sterrenkijker.

In het aangrenzende pand, dat lang dienst deed als garage van de vuilniswagens van de gemeentereiniging, vind je een restaurant en verschillende expositieruimtes. Iedereen is welkom om er de werken van veelbelovende designers te komen bekijken. En als je slim bent, neem je daarna plaats in het restaurant waar chef Giovanni Gabana authentieke Italiaanse gerechten op tafel zet.

Meer zin in een diner met een Scandinavisch tintje? Dat kan ook, want deze maand opende binnen Kazerne een tweede restaurant, genaamd Benz. Hier staat de Zweedse chef Rasmus Olander aan het roer. Slechts 24 jaar oud, maar al zeer ervaren: hij werkte hiervoor in een 2-sterrenrestaurant in Kopenhagen.

Radio Royaal in wijk Strijp-S© Tim Bisschop
Radio Royaal in wijk Strijp-S

Struinen door Strijp-S

Het voormalige Philips bedrijventerrein is veranderd in een broedplaats voor creatief en innovatief talent. Waar voorheen de studenten van de Design Academy na hun afstuderen meteen naar de Randstad fladderden, blijven er nu steeds meer in Eindhoven hangen.

Naast ateliers en kantoorruimtes voor start-ups gebeurt hier nog veel meer. Bij MU Artspace krijgen creatieve makers de ruimte om op hele diverse manieren - met de hulp van wetenschap, design en techniek - te onderzoeken wat kunst is. Dat levert verrassende dingen op.

Aan horeca ook geen gebrek op Strijp-S. In het Veemgebouw zit een overdekte versmarkt, waar je allerlei delicatessen kunt kopen, maar ook een hapje kunt eten en een Eindhovens biertje kunt drinken. In zowel het voormalige ketelhuis als het energiehuis kan gedineerd worden. Radio Royaal heeft het energiehuis zoveel mogelijk intact gelaten, wat een bijzondere industriële sfeer oplevert in de gigantische ruimte, waar je gezellig tafelt of een borrel doet.

Pinkie Patisserie© Kita van Slooten
Pinkie Patisserie

Ook leuk om te doen:

  • De beste taartjes eet je bij Emma. De handgemaakte kunstwerkjes van Pinkie Patisserie zijn zo mooi dat het eigenlijk zonde is om er je tanden in te zetten, maar ook weer te lekker om het niet te doen.
  • Strijp R is een woonwijk waar je als bezoeker op het eerste gezicht weinig te zoeken lijkt te hebben, maar hier zit - ook weer in een oud Philips-gebouw - de werkplaats, de ruime winkel én het restaurant van de succesvolle ontwerper Piet Hein Eek.

  • Een topplek voor een mooie zonsondergang is skybar Vane op de bovenste verdieping van het NH Collection Eindhoven Centre hotel. Tip: ga voor de signature cocktails Postduif en Windhaan.