Waarom je gember beter niet kunt schillen
De afgelopen jaren is gember steeds populairder geworden. De geliefde wortel heeft een onmiskenbare kruidige, zoete, frisse én pittig smaak en wordt veelal in gerechten gebruikt én als 'thee' gedronken. Als jij ook een liefhebber bent, weet je vast wat dat het best een klus is om gember te schillen. Gelukkig kun je jezelf voortaan die moeite besparen, want eigenlijk is het beter om gember niet te schillen.
Je proeft het niet
Heb jij een vers stuk gember in handen? Dan zal je het niet eens proeven als je de schil eraan laat zitten. Dit geldt overigens alleen voor verse gember, die herken je aan het frisse en bijna glanzende aanzicht. Als je een stuk gember hebt dat al wat ouder is, zal de schil waarschijnlijk taai en stug zijn. In dat laatste geval is het een goed idee om de gember misschien te raspen. Hoe je dat het beste doet lees je verderop in dit artikel.
Het is gezonder
In de schil van gember zit een deel van de voedingstoffen. Het zou dus zonde zijn als je die niet binnenkrijgt, zeker als je niet eens verschil proeft in vergelijking met een geschilde gember! Het is wel áltijd belangrijk dat je de gember goed schoonmaakt met warm water, zodat je al het stof, vuil én de bacteriën verwijdert.
Verloren moeite én verloren gember
Als je kijkt naar al die hoekjes, uitstulpingen en kantjes van deze specerij zou je bijna zeggen dat de gember niet geschild wil worden. Het is dan ook praktisch onmogelijk om de gember fatsoenlijk te schillen, zonder dat er gember verloren gaat. Je verdoet dus niet alleen je tijd ermee, je laat ook veel voedingstoffen verloren gaan terwijl dat niet hoeft. Zonde!
Toch schillen? Doe het dan met een lepel
Wil je in sommige gevallen toch liever wel de schil eraf? Dan kun je 'm het beste raspen met een theelepeltje in plaats van een mesje of dunschiller. Met een lepel rasp je heel gemakkelijk de schil eraf en gaat er minder van de gember (en de voedingsstoffen) verloren.