Rijkgevulde Hollandse groentesoep met echte Brabantse worstenbroodjes
Hugo laat je zien hoe je je eigen Brabantse worstenbroodjes rolt. Daarnaast maakt hij ook een heerlijke rijkgevulde Hollandse groentesoep.
Hollandse groentesoep
- Maaltijdsoep voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 50 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui
- 1 prei
- 200 gr. knolselderij
- 1 winterwortel
- neutrale olie
- 1,5 liter runder- of groentebouillion
- zout en peper
- 300 gr. half-om-halfgehakt
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 1 eetlepel roomboter
- 1 bosje bladselderij
- 75 gr. (letter)vermicelli
Brabantse worstenbroodjes
- 10 broodjes
- Bereidingstijd: circa 75 minuten
Ingrediënten:
- 100 ml. melk
- 50 gr. ongezouten roomboter
- 7 gr. instant gist
- 250 gr. bloem
- zout en peper
- 10 gr. basterdsuiker
- 400 gr. half-om-halfgehakt
- 1 ei
- 75 gr. paneermeel
- 25 gr. mosterd
Extra benodigdheden:
- Schone doek
- Bakkwast
- Deegroller
- Ovenplaat
- Bakpapier
Rijkgevulde Hollandse groentesoep
Stap 1: Pel en snipper de ui en snijd het wit van de prei in dunne halve ringen. Schil vervolgens de knolselderij en de wortel en snijd ze beiden in blokjes.
Stap 2: Verwarm een scheut neutrale olie in een grote pan en fruit de ui en de prei 2 minuten.
Stap 3: Voeg de overige groente toe en bak deze even mee.
Stap 4: Voeg de bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep circa 30 minuten op laag vuur koken.
Stap 5: Meng het gehakt met het paneermeel en het ei. Breng het mengsel weer op smaak met peper en zout. Rol er daarna kleine balletjes van.
Stap 6: Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de balletjes op hoog vuur licht bruin.
Stap 7: Voeg de gehaktballetjes en de vermicelli toe aan de soep.
Stap 8: Snijd de bladselderij fijn en voeg deze toe aan de soep. Laat vervolgens de soep nog circa 10 minuten zachtjes koken.
Tip: Snijd bij de bladselderij ook de steeltjes mee. Deze geven juist veel smaak aan je soep.
Echte Brabantse worstenbroodjes
Stap 1: Verwarm de melk tot handwarm en laat hier de boter in smelten. Roer vervolgens de gist erdoorheen.
Stap 2: Meng de bloem, melk, ½ theelepel zout en basterdsuiker in een kom en kneed het tot een soepel deeg in circa 5 minuten.
Stap 3: Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes en dek het af met een vochtige doek. Laat het deeg op die manier 25 minuten rijzen.
Stap 4: Maak, terwijl je wacht op het deeg, de vulling: doe het gehakt in een mengkom. Klop het ei los en voeg de helft toe aan het gehakt.
Stap 5: Doe de paneermeel, de mosterd en zout en peper bij het gehakt en meng het door elkaar. Rol worstjes van het gehakt.
Tip: Houd bij het kneden van gehakt of deeg altijd 1 hand schoon. Zo kan je gemakkelijk nog even het recept opzoeken.
Stap 6: Rol de gerezen balletjes deeg uit met de deegroller tot een ovaal plakje. Bestrijk de zijkanten met wat ei en leg de worstjes in het deeg. Vouw de korte zijdes onder het worstje en vouw dan de lange zijdes naar binnen. Leg de broodjes met de naad naar beneden op de bakplaat en laat ze weer met een vochtige doek 15 to 20 minuten rijzen.
Stap 7: Verwarm de oven voor op 240°C.
Stap 8: Klop het overige ei los met een scheutje water en bestrijk hiermee de broodjes. Bak vervolgens de broodjes in 10 tot 12 minuten goudbruin en gaar.
Eetsmakelijk!