Kimchistamppot met krokante speklapjes en aardbeienyoghurtijs toe
Bij kimchi denk je misschien niet snel aan stamppot, maar Hugo laat zien dat dit juist een perfecte combinatie is. Bij de kimchistamppot serveert hij krokante speklapjes met sojalak mét als dessert aardbeienyoghurtijs. Het water loopt ons al in de mond! We starten met de stamppot. Verderop lees je de recepten voor de speklapjes en het ijs.
Kimchistamppot
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 1 kg zoete aardappel
- 250 gr. kimchi
- ½ bos lente-ui
- neutrale olie
- 1-2 eetlepels crème fraîche
- zout en peper
Extra benodigdheden: pureestamper
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de zoete aardappels en snijd ze in grove stukken. Breng ze in een grote pan met ruim gezouten water aan de kook en kook ze in circa 20 minuten gaar.
Stap 2: Snijd intussen de lente-ui in ringetjes en houd het groen apart van het wit. Verwarm dan een scheutje olie in een pan en bak het wit van de lente-ui circa 5 minuten.
Stap 3: Giet de zoete aardappels af en pureer ze met de stamper. Schep de gebakken lente-ui erdoorheen. Hak vervolgens de kimchi grof en voeg ze samen met een deel van het vocht toe.
Stap 4: Voeg de crème fraîche (de hoeveelheid bepaal je zelf aan de hand van de hoeveelheid vocht van de kimchi) toe.
Stap 5: Breng het op smaak met peper en zout en maak het gerecht af met het groen van de lente-ui.
Krokante speklapjes met sojalak
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereidingstijd: circa 20 minuten
Ingrediënten:
- 4 speklappen
- peper
- neutrale olie
- 50 ml sojasaus
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 teen knoflook
- 3 cm gember
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
Extra benodigdheden: fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Bestrooi de speklappen met peper. Verhit vervolgens een scheutje olie in een (braad)pan en bak hier de speklappen in tot ze rondom lichtbruin zijn.
Stap 2: Draai het vuur laag en laat de speklappen in 7-10 minuten zachtjes krokant bakken.
Stap 3: Meng intussen in een kommetje de sojasaus, honing en de sesamolie. Pel en rasp de knoflook en de gember boven hetzelfde kommetje.
Stap 4: Meng alles goed en lak de speklapjes aan beide kanten in met het mengsel. Bak ze dan nog even aan beide kanten.
Stap 5: Bestrooi de gebakken speklappen met het sesamzaad bij het serveren.
Aardbeienyoghurtijs
- Nagerecht voor 6-8 personen
- Bereidingstijd: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 50 gr. witte chocolade
- 1 kg bevroren aardbeien
- 500 ml Griekse yoghurt
- 150 gr. poedersuiker
- 3 eetlepels gepelde, ongezouten pistachenoten
- 125 gr. verse aardbeien
- 2-3 eetlepels aardbeienjam
Extra benodigdheden:
- keukenmachine
- diepvriesbestendige schaal (circa 23x23 cm)
Bereidingswijze:
Stap 1: Laat de chocolade au bain-marie smelten (in een kom boven een pan met heet/kokend water). Pureer intussen in de keukenmachine de bevroren aardbeien met de yoghurt en de poedersuiker.
Stap 2: Hak de pistachenoten grof en halveer de verse aardbeien. Doe het ijs in een diepvriesbestendige schaal en leg de aardbeien op het ijs.
Stap 3: Lepel aardbeienjam en gesmolten witte chocolade eroverheen en bestrooi het met de pistachenoten.
Stap 4: Schep het ijs aan tafel pas op een bewaar het – tot gebruik – in de diepvries.
Eet smakelijk!