Huishouden

Kleine wasjes, grote wasjes: hoe vol mag de wasmachine maximaal?

·Aangepast:
© iStockKleine wasjes, grote wasjes: hoe vol mag de wasmachine maximaal?
RTL

Je hebt vast weleens van het advies gehoord dat je de trommel van de wasmachine nooit te vol moet stoppen. Aan de andere kant wordt er ook vaak geadviseerd om ook weer niet te kleine wasjes te draaien. Maar wanneer spreek je van te vol of te leeg? Dit zijn de adviezen van de experts:

Halfvolle trommel: kost meer energie

Ook wij hebben al eens het advies gedeeld niet té kleine wasjes te draaien. Waarom? Omdat je dan simpelweg veel meer energie verbruikt. En dat is zonde van je portemonnee én het milieu. Een halfvolle trommel verbruikt per kilo wasgoed tot wel 50 procent meer stroom dan wanneer je een ‘volle’ wasmachine laat draaien. 

Daarnaast ontdekte de Consumentenbond dat de meeste wasmachines niet de gewenste temperatuur kunnen bereiken om je kleding goed te wassen wanneer de trommel maar voor de helft is gevuld. 

Te volle trommel: niet volledig schoon en onopgeloste zeep 

Toch wil je de wastrommel ook zeker niet te vol doen. Doe je dat wel, dan zuigt je wasgoed al het water op met als gevolg dat het wasmiddel niet goed op kan lossen. Bovendien heeft het wasgoed zo ook niet genoeg ruimte in de trommel om rond te bewegen, waardoor wasgoed minder schoon wordt, extra kreukt of zelfs kan beschadigen

Hoe vol dan precies?

Maar ‘niet te vol’ en ‘niet te leeg’ klinkt natuurlijk nog een beetje vaag. Hoe vol is vol en wanneer spreek je van te leeg? Daar bestaan verschillende adviezen over. Zo adviseren zowel Siemens als Beko dat je de trommel het beste voor 75 á 80 procent kunt vullen, wat je ongeveer kunt controleren door een handbreedte vrij te houden boven in de trommel. Hoe dan ook is het niet de bedoeling dat je de kledingstukken samenperst om ‘m nog wat verder aan te kunnen vullen. Daarnaast adviseert Siemens om ook verschillende soorten kledingstukken van verschillende groottes door elkaar te wassen zodat ze tijdens het centrifugeren beter worden verdeeld. 

Hoor je je wasmachine een luid bonkend geluid maken? Dan is dat een seintje dat wasmachine onevenwichtig of onvoldoende is gevuld.

Vuistregel

Ook Consumentenbond hanteert een soortgelijk advies: vul de trommel tot je ongeveer een vuist in de hoogte aan ruimte overhoudt. Wel geldt deze vuistregel alleen voor normale wasbeurten met katoenen wasgoed. Bij synthetische stoffen, wol en fijn wasgoed wordt er geadviseerd om de trommel voor de helft te vullen. 

Let op het vulgewicht

Tot slot is ook het vulgewicht een belangrijke factor. Hoeveel gewicht jouw wasmachine aan kan verschilt per apparaat, maar meestal ligt dit tussen de 7 en 9 kg voor een gewone katoenwas. Ook in dit geval geldt dat je voor een fijne of synthetische was de helft van het gewicht moet rekenen om je kleding mooi te houden. Hoewel veel wasmachines tegenwoordig een ingebouwde weegschaal hebben, hoef je dat echt niet elke keer handmatig te wegen als je wasmachine dit niet heeft. Wel is het handig om dit zo nu en dan eens te doen om beter inzicht te krijgen van het maximale vulgewicht. 

Fotocredits

Headerfoto: didecs - iStock  

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: