Gedehydrateerd door koffie? Zo zit dat!
Soms krijg je een glaasje water bij je favoriete koffie. Maar waarom eigenlijk? Het is bekend dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat je sneller vocht verliest, maar betekent dit dat je bij elke kop koffie ook een glas water moet drinken? Wij leggen het je uit.
Cafeïne en je lichaam: wat doet het precies?
Het is duidelijk dat cafeïne invloed heeft op je lichaam, maar hoe werkt dat precies? Volgens het Voedingscentrum kan cafeïne in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en zelfs je sportprestaties een boost geven. Toch geldt ook hier: te veel is niet goed. Te veel cafeïne kan namelijk tot rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen en zelfs hoofdpijn leiden. Bovendien kan het gebeuren dat je, als je regelmatig koffie drinkt, last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je ineens stopt. Ondanks dat cafeïne niet als verslavend wordt beschouwd, kun je last krijgen van hoofdpijn, slaperigheid en een depressieve stemming bij het stoppen of minderen. En dat willen we natuurlijk niet!
Glaasje water erbij, of toch niet?
Dus, moeten we standaard een glaasje water bij onze koffie drinken? Het antwoord is nee! Koffie bestaat voor maar liefst 98% uit water en slechts 2% uit de koffiebonen, waar de cafeïne vandaan komt. Dat betekent dat je lichaam al voldoende vocht binnenkrijgt van de koffie zelf. De cafeïne stimuleert je nieren, waardoor je wat sneller vocht verliest, maar het verlies is niet groter dan de hoeveelheid vocht die je uit de koffie opneemt.
Hoeveel koffie per dag is gezond?
Toch is het niet verstandig extreem veel koffie te drinken. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft onderzoek gedaan en vastgesteld dat het voor de gemiddelde, gezonde, niet-zwangere volwassene veilig is om maximaal 400 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen. Dit komt overeen met ongeveer vijf kopjes koffie van 125 milliliter, mits je verder geen andere cafeïnehoudende producten eet of drinkt. Denk bijvoorbeeld aan energiedranken, frisdrank of supplementen. Als je binnen deze limiet blijft, is er geen verhoogd risico op ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer of kanker.
Benieuwd hoeveel cafeïne er in verschillende dranken zit? Neem dan een kijkje in deze tabel!