Waarom je geen vetbolnetjes voor vogels moet ophangen
In de winter is het voor vogels een stuk lastiger om aan eten te komen. Hierdoor kunnen ze hun lichaamstemperatuur moeilijk op peil houden en kunnen ze afvallen. Het is dus extra belangrijk dat ze vet eten binnen krijgen, zoals noten, zaden en pinda's. Hier kunnen wij mensen ze makkelijk een handje bij kunnen helpen. Maar pas extra goed op met vetbollen in netjes, want deze vormen een groot gevaar voor de beestjes. Waarom dit zo is en wat de vogelvriendelijke alternatieven zijn lees je hieronder.
Het gevaar van vetbollen in netjes
In eerste instantie lijkt het zo handig dat je in de winkel kant en klare vetbollen in een netje kunt halen. Je kunt deze gemakkelijk met een spijker bevestigen aan het vogelhuisje, de schutting of een boomtak. Een diervriendelijke daad en je hebt er verder geen omkijken meer naar! Maar die vetbollen in netjes zijn toch niet zo onschuldig als ze op het eerste gezicht lijken...
1. Gevaar op verstrikking
Het plastic net om de vetbol heen is extreem gevaarlijk voor vogels, omdat ze hier met hun pootjes of snavel in verstrikt kunnen raken. Vogels kunnen dan sterven van de honger, dorst en uitputting. Ook kunnen wat grotere vogels, zoals meeuwen, de hele bol met net en al in één keer doorslikken. Maar niet alleen voor vogels vormt het een gevaar. Ook muizen kunnen zichzelf er per ongeluk aan ophangen.
2. Zwerfafval
De netjes van de bollen komen bovendien regelmatig als zwerfafval terecht in de natuur wanneer de bolletjes op zijn. Vaak door weersomstandigheden of door de vogels zelf. Dit is natuurlijk totaal niet goed voor de natuur, omdat dit materiaal erg moeilijk af te breken is.
Diervriendelijke alternatieven
Deze vetbolnetten zijn dus geen goed middel om de vogels in de winter te voorzien van eten. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven om vogels op een andere manier een handje te helpen.
1. Vetblokken
Vetblokken bevatten vaak dezelfde inhoud als vetbollen, alleen zit het verpakt in een andere vorm, namelijk een blok. Het voordeel hiervan is dat deze niet per se hoeven te hangen. Je kunt ze ook bijvoorbeeld neerleggen op een boomstronk of ergens anders in de tuin. Let natuurlijk wel even op dat er geen katten bij kunnen komen!
2. Vetbolhouders
Je kunt ook speciale vetbolhouders kopen om de vetbollen (zonder netje) in te doen. Deze komen vaak voor in de vorm van spiralen, manden, kooien en rekjes. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om de vetbol (of alleen wat pinda's) los in een vogelvoederhuisje te leggen.
3. Een garde
Knip de vetbol uit het net en duw deze door de spijlen van een garde. Als je een grote garde hebt kun je er vaak zelfs wel twee of drie in stoppen. Ook kun je het dan makkelijk ophangen in je tuin omdat veel gardes een gat of haak aan het uiteinde hebben. Een simpele, maar doeltreffende oplossing!
4. (Vogel)pindakaaspot
Deze pindakaas voor vogels kun je in allerlei verschillende vormen vinden, maar je ziet ze vooral met zaden en insecten. Je kunt zo'n pot in een vogelhuisje ophangen, maar je kunt hem ook op zijn zij neerleggen (zodat er geen regen in komt) of vastzetten tussen twee stenen.
Zelf een vetbol maken
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan en een zelfgemaakte vetbol te maken! Voor de ene helft van de bol heb je ongebruikt en ongezouten frituurvet (of kokosvet) nodig en voor de andere helft een zadenmengsel.
Smelt het frituurvet in een pan en voeg daar als het vet warm is al roerend het zadenmengsel aan toe. Laat dit daarna een beetje afkoelen en giet het vervolgens in een vorm naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld een blikje, melkkarton, een oud theekopje of een halve kokosnoot zijn. Leg er dan voordat het mengsel stolt een stevige katoenen draad in die ruim uitsteekt. Zodra het geheel hard is geworden kan het aan de draad worden opgehangen in de tuin.
Tip: Als de vetbol moeilijk uit de vorm komt kun je de bol even onder heet water houden.