Haagse oud-wethouder Richard de Mos vrijgesproken in corruptiezaak
De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is vrijgesproken in een grote corruptiezaak. Hij stond terecht voor onder andere omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had 22 maanden celstraf tegen de man geëist. Na de uitspraak reageerde De Mos emotioneel.
Het gaat om een corruptiezaak die al jaren bezig is. De Mos (46) is oprichter en nog steeds ook fractievoorzitter van de lokale Haagse partij van Hart voor Den Haag. Hij werd verdacht van ambtelijke omkoping, meineed, schending van de wettelijke geheimhoudingsplicht en deelname aan een criminele organisatie. Justitie werkte 3,5 jaar aan de zaak.
Het OM eiste in januari een celstraf van bijna twee jaar en bovendien een geldboete van 8500 euro. Ook wilde het OM dat De Mos voor een periode van vier jaar geen bestuurlijk ambt meer mocht bekleden. Maar volgens de rechter is er geen sprake van strafbare feiten of kwade bedoelingen. Het OM reageerde teleurgesteld en overweegt om in hoger beroep te gaan.
Tyrus-zaak
Ook de andere zeven verdachten hoorden vandaag in de Rotterdamse rechtbank hun straf in de zogenoemde 'Tyrus-zaak', onder wie partijgenoot van De Mos: ex-wethouder Rachid Guernaoui. Tegen Guernaoui eiste het OM een gevangenisstraf van zestien maanden. Ook hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. Guernaoui is ook door de rechtbank Rotterdam vrijgesproken.
Hoogleraar: 'Dit is een mooie uitspraak'
Michiel de Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit, spreekt van een 'mooie uitspraak'. "Het is duidelijk dat het strafrecht niet iets is om te worden gebruikt als dingen niet geregeld zijn", zegt De Vries, waarmee hij doelt op het feit dat er geen regels zijn voor donaties en giften aan lokale politieke partijen. "Voor landelijke partijen is dit wel allemaal geregeld, voor hen staan de regels zwart op wit." Het zou volgens De Vries goed zijn als zoiets ook voor lokale partijen vastgelegd wordt. "Om dit soort nutteloze rechtszaken te voorkomen."
"Het is goed dat we in Nederland beducht zijn op zaken als omkoping en corruptie", vervolgt de hoogleraar. "Maar dit ging echt nergens over. 260 euro aan etentjes en boottochtjes, en wat partijdonaties: dat mag gewoon, elke partij krijgt donaties. En al helemaal de lokale partijen, die geen partijfinanciering van het rijk krijgen, maar alles zelf moeten regelen. Ja, dan ga je naar ondernemers die je kent."
Volgens De Vries zijn het OM en de Officier van Justitie 'heel hard onderuit gegaan en aangepakt door de rechter'. "Heel pijnlijk voor ze. En heel goed nieuws voor De Mos: die mag heel blij zijn."
Het OM eiste ook tegen een oud-raadslid van de partij van De Mos een werkstraf van 240 uur vanwege meineed. Het OM ziet haar als pion in de criminele organisatie van de oud-wethouders en ondernemers.
In deze corruptiezaak stonden daarnaast vijf ondernemers terecht, die ook allen zijn vrijgesproken. Ze hebben volgens de rechter donaties gedaan aan de partij ter waarde van 100.000 euro maar ook daar zouden geen kwade bedoelingen achter hebben gezeten. Tegen drie vastgoedondernemers en twee horecabazen eiste het OM begin dit jaar vanwege omkoping gevangenisstraffen van elf tot twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
'Ik ben onschuldig'
De verdenking tegen De Mos leidde tot zijn aftreden als wethouder in 2019 en Hart voor Den Haag/Groep de Mos werd uit de Haagse coalitie gezet. De politicus heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Dat deed hij onder andere in zijn vorig jaar uitgekomen boek Mijn verhaal, waarin hij mensen waarschuwde voor 'trial by media'.
Hij zei na de uitspraak 'ontzettend opgelucht' te zijn. "Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld. Maar als je dan na 3,5 jaar het enige goeie hoort, dan ben je opgelucht." In een eerdere zitting in Rotterdam, waar hij arriveerde in een limousine, gaf Mos toe dat hij donaties had aangenomen van 'de slager en de bakker' in Den Haag, maar hij zei daarvoor geen wederdiensten te hebben geleverd. Het gebeurde 'volslagen legaal', zei hij toen tegen de rechter: