Is ASML sinds de koersval eigenlijk nog wel zo'n interessante belegging?

·Aangepast:
© iStockIs ASML sinds de koersval eigenlijk nog wel zo'n interessante belegging?
Aangeboden door ING Sprinters

Afgelopen najaar ging het aandeel ASML, het trotse Nederlands techbedrijf, flink onderuit. Wat zorgde ervoor dat het aandeel in één klap ruim 30% minder waard was? En blijft ASML, ondanks de beursdip een interessant aandeel om in te beleggen? Beurscommentator Durk Veenstra vertelt meer over de chipmachinefabrikant en deelt zijn inzichten.

ASML is koploper in chipmachines en een onmisbare speler op het wereldwijde toneel. De fabrikant heeft een unieke en monopolistische positie als het gaat om de meest geavanceerde chipmachines ooit. “Als enige beheersen ze een zeer verfijnde techniek, waarmee ze chips van slechts enkele nanometers groot kunnen maken”, vertelt Veenstra. “Als je zo’n monopolypositie hebt dan zijn er altijd bedrijven die het succes proberen te evenaren. Het is lastig in te schatten hoe groot de voorsprong is, maar de komende tijd lijkt het niet kleiner te worden.” 

Voorlopig verwacht de beursexpert niet dat de rek uit de rooskleurige toekomst is. “De wereld schreeuwt om chips. Tegenwoordig zitten ze in auto’s tot koelkasten, en die trend neemt alleen maar toe.” Daarnaast wordt ASML steeds belangrijker voor kunstmatige intelligentie (AI). Veenstra verwijst naar een treffende uitspraak over het hightechbedrijf: ‘ASML is het brein achter het brein van AI.’ “Wil je in de wereld van AI iets betekenen, dan kun je niet om de chipmachinefabrikant heen.”

Geopolitieke onrust

Ondanks dat de wereld aan de voeten van de fabrikant ligt, heeft het ook met uitdagingen te maken. De geopolitieke onrust is volgens de beurscommentator de grootste challenge. “Eind november werden er nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen ingevoerd op het verder aan banden leggen van chipproducten naar China. Toch verwacht ASML dat dit op de lange termijn slechts beperkte gevolgen zal hebben. Neemt niet weg dat de monopolist zich voortdurend moet blijven ontwikkelen, want met achterover leunen weet je zeker dat je een keer wordt ingehaald.”

Toch bieden de geopolitieke spanningen volgens Veenstra ook kansen. “Nu we China niet meer durven te vertrouwen of bang zijn dat China Taiwan (met TSMC als grote chipmaker) binnenvalt, zijn Amerika en Europa druk bezig om de productiecapaciteit op de eigen continenten op te bouwen. Er vindt dan ook een enorme investeringsslag plaats dat er mogelijk zelfs voor zorgt dat er juist meer vraag naar ASML-machines komt. Mochten de spanningen uiteindelijk tot een conflict leiden, dan wil ieder continent zelfvoorzienend en onafhankelijk zijn.” De beurscommentator onderschat de geopolitieke onrust niet, maar ziet het voorlopig wel eerder als kans dan een bedreiging kan zien. “Linksom of rechtsom moeten er ergens chips worden gemaakt en ASML levert er de machines voor.”

Beleggen in Apple tot Tesla? Beursanalist Jos Versteeg: 'Riskanter dan Coca Cola'
Lees ook

Beleggen in Apple tot Tesla? Beursanalist Jos Versteeg: 'Riskanter dan Coca Cola'

Beleggingsdip of -tip

Op 15 oktober jl. maakte het aandeel ASML een forste koersdaling op de Amsterdamse beurs. Het te vroeg publiceren van tegenvallende kwartaalcijfers – voornamelijk doordat klanten als Samsung en Intel de hand meer op de knip hielden - maakte dat de waarde met ruim 30% kelderde. Onderaan de streep betekende dit een waardedaling van maar liefst 60 miljard. Ter vergelijking: dat is de beurswaarde van Philips keer twee dat in rook opging. Ondanks de koersdip en tijdelijke tegenwind blijft Veenstra positief gestemd over het aandeel ASML. Hij stipt aan dat het aandeel al eerder pittige dalingen heeft gekend, zoals in 2022 toen de koers van 800 naar 400 euro zakte. “De dips horen erbij. Het is een gecalculeerd risico dat je kunt zien als een goede kans om in te stappen. Het is een duur aandeel wat het niet makkelijk maakt om te beleggen, maar het hightechbedrijf is zo noodzakelijk voor het maken van chips en AI heeft die vraag alleen maar aangezwengeld. Als je ervan uit blijft gaan dat de vraag naar chips zal blijven toenemen, dan is er eigenlijk geen reden om niet in ASML te beleggen – op papier ziet het er goed uit. En dan is het ook nog eens een mooi Nederlands bedrijf waar we in heel Europa trots op kunnen zijn!”

Sneller inspelen op beurskoers

Er is nóg een beleggingsoptie waar je voor zou kunnen kiezen: beleggen in Sprinters. Dit is een beleggingsproduct van ING waarmee beleggers versneld op koersbewegingen kunnen inspelen, zo ook op die van ASML. Het voordeel van een Sprinter is dat er met een relatief kleine inleg van een stijging van het aandeel kan worden geprofiteerd. Belangrijk om te weten, is dat het risico van beleggen in een Sprinter wel hoger is dan een directe belegging in aandelen.

Met een Sprinter kun je nooit meer verliezen dan je inleg. Voor het product Sprinters is een prospectus beschikbaar. Ga voor meer informatie over beleggen in Sprinters naar www.ingmarkets.nl.

LET OP: Turbo's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo's. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren. Dit is een verplichte mededeling op basis van het AFM besluit van 30 juni 2021.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van ING Sprinters en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.