Na juridische strijd

Ongeneeslijk zieke baby Indi stierf in armen van haar moeder na stoppen beademing

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APOngeneeslijk zieke baby Indi stierf in armen van haar moeder na stoppen beademing
RTL

De acht maanden oude Britse baby Indi is overleden. Zij was ongeneeslijk ziek en lag al een tijd aan de beademing. Daar werd zij na een felle juridische strijd vanaf gehaald, tegen de wil van haar ouders. Zij stierf vannacht om 03.00 uur Nederlandse tijd in de armen van haar moeder.

Britse artsen zeiden dat ze niets meer konden doen voor Indi. Zij had een uitzichtloze ziekte die haar cellen aantastte, maar haar ouders wilden dat de artsen verder zouden gaan met haar behandeling.

Veel pijn

Zij streden tot aan het Britse Hooggerechtshof om dat voor elkaar te krijgen, maar tevergeefs: de rechter wees hun verzoek af. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stond negatief tegen het voortzetten van Indi's leven

Volgens artsen was Indi stervende, kon haar behandeling haar niet redden en veroorzaakte die ook veel pijn. Haar ouders bestreden dat.

De Italiaanse regering bood de ouders van Indi een laatste reddingsboei.

Gisteravond werd de beademing stopgezet. De vader van Indi, Dean Gregory, zei diep bedroefd te zijn: "De NHS (National Health Service, red.) en de rechtbanken hebben haar niet alleen de kans om langer te leven ontnomen, maar ze hebben ook Indi's waardigheid afgepakt nu ze niet kon sterven in het ouderlijk huis waar ze thuishoorde."

Voor altijd herinnerd

Maar 'haar ziel afpakken' konden ze niet, zegt Gregory. "Ze probeerden van Indi af te komen zonder dat iemand dat doorhad, maar we hebben ervoor gezorgd dat ze voor altijd herinnerd zal worden. Ik wist al vanaf de dag van haar geboorte dat ze bijzonder was."

Hersendode Britse jongen Archie (12) overleden na stoppen beademing
Lees ook

Hersendode Britse jongen Archie (12) overleden na stoppen beademing

Vorig week kreeg Indi in een spoedprocedure de Italiaanse nationaliteit. Het was een last-minutepoging om Indi naar Italië te laten overvliegen waar ze verder behandeld zou kunnen worden.

Archie Battersbee

Maar uiteindelijk staken Britse rechters daar dus een stokje voor. Zij bepaalden dat een verhuizing naar Italië niet in het beste belang van Indi was en noemden een tussenkomst van Italiaanse consulaire functionarissen 'volkomen misplaatst'.

De zaak van Indi is niet uniek in het Verenigd Koninkrijk. Eerder werden soorgelijke gevallen tot aan het hooggerechtshof uitgevochten tussen artsen en ouders van doodzieke kinderen, alle met dezelfde uitkomst. De zaak rond de 12-jarige Archie Battersbee ligt nog het meest vers in het geheugen. Ook hij was ongeneeslijk ziek en werd van de beademing gehaald na een wekenlange juridische strijd.

Lees meer over
Ziektes en aandoeningenMedisch-ethische kwestiesLink in bioGroot-Brittannië