Nieuw pensioenstelsel

NSC en BBB willen wijziging pensioenwet: referendum voor overstap

Door Puck Scheres··Aangepast:
© ANPNSC en BBB willen wijziging pensioenwet: referendum voor overstap
RTL

Deelnemers van een pensioenfonds zouden via een referendum moeten stemmen of zij wél of niet willen overstappen naar het nieuwe pensioenstelsel. NSC en BBB hebben hiervoor een wetswijziging ingediend. De pensioenwereld reageert verbolgen op het plan.

Er is twaalf jaar onderhandeld over het nieuwe pensioenstelsel tussen werkgevers, werknemers en de overheid. Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet van kracht.

Pensioenfondsen gaan in totaal 1.500 miljard euro aan gespaarde pensioenen verdelen over 10 miljoen persoonlijke pensioenpotjes. Een heel ingewikkelde operatie. Pensioenfondsen zijn al druk bezig met alle veranderingen. Uiterlijk 1 januari 2028 moet de klus klaar zijn. De eerste drie pensioenfondsen zijn inmiddels op 1 januari overgestapt. 

Eerste drie pensioenfondsen stappen over: 'Puzzel om geld eerlijk te verdelen'
Lees ook

Eerste drie pensioenfondsen stappen over: 'Puzzel om geld eerlijk te verdelen'

Volgens NSC-Kamerlid Agnes Joseph is er lang over het nieuwe stelsel gesproken, maar één fundamenteel aspect ontbreekt. "Pensioendeelnemers zelf hebben geen inspraak gekregen over de enorme transitie van hun eigen opgebouwde pensioen".

Zij is bang voor rechtszaken en wil alle deelnemers van een pensioenfonds collectief instemmingsrecht geven. "We vinden dat mensen over hun eigen pensioengelden moeten kunnen beslissen."  

"NSC-voorstel leidt tot een puinhoop"

"Het doorvoeren van het NSC-voorstel tot een puinhoop", zegt Patrick Fey, vicevoorzitter van vakbond CNV en pensioenonderhandelaar van de bond. "Nu aan de noodrem trekken, saboteert het pensioenstelsel. Volstrekt onverantwoord. NSC stelt nu een ingrijpende wetswijziging voor waardoor de totale transitie stil komt te liggen met grote schade voor pensioenfondsen en hun miljoenen deelnemers."  

Ook Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, de belangenorganisatie van bijna alle Nederlandse pensioenfondsen, reageert verontwaardigd: "De wijzigingsvoorstellen van NSC zijn onuitvoerbaar en onbetaalbaar."

Terug bij af

"Als er zo'n referendum komt, ben je weer terug bij af. Jaren werk en investeringen worden ongedaan gemaakt en dat is in het nadeel van werkenden en gepensioneerden", zegt Jaarsma. Bovendien zorgt het volgens de Pensioenfederatie voor vertraging en flink hogere kosten. 

De stelselherziening is bedacht, omdat mensen niet meer hun hele leven werken bij één werkgever. En jarenlang konden de pensioenen niet omhoog met de prijsstijgingen, omdat de pensioenfondsen hoge reserves in kas moesten houden.

ABP: "Het is ongehoord"

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter van ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland reageert ook als door een adder gebeten op het voorstel: "Het is ongehoord dat de spelregels nu nog gewijzigd zouden worden. Het is simpelweg niet te doen om twee stelsels naast elkaar te laten bestaan."

Twee pensioenadministraties naast elkaar is duur, complex en alle deelnemers krijgen als er niets verandert minder snel indexatie. 

En volgens van Wijnen blijft er nu veel geld in de verplichte buffers zitten, waar dat in het nieuwe stelstel 'terecht komt waar het thuishoort: bij onze deelnemers'.

Slecht voor onze deelnemers

Van Wijnen vindt het 'bijzonder onverstandig' als de politiek nu nog een spaak in de wielen zou steken. Volgens hem is dat slechts voor de deelnemers. "Het kan leiden tot onnodige complicaties, onbetaalbare uitvoering, uitstel of mogelijk zelfs afstel van de broodnodige vernieuwing van ons stelsel." 

Op 29 januari debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de pensioenwet en wordt duidelijk of er een meerderheid is voor het plan van NSC en BBB.