'2024 wordt een goed cryptojaar'

·Aangepast:
© Amdax'2024 wordt een goed cryptojaar'
Aangeboden door Amdax

Lucas Wensing is ceo van cryptobedrijf Amdax. Ondanks dat het jonge bedrijf in een uitdagende markt actief is, ziet Wensing de toekomst rooskleurig in.

Technologische ontwikkelingen met grote impact op de wereld hebben altijd zijn interesse gehad, als klein jongetje al: “De opkomst van de eerste computer, de introductie van internet, ik vond het allemaal machtig interessant en voelde dat dit fundamentele ontwikkelingen waren die ons leven voorgoed zouden veranderen.”

Bedrijf in ontwikkeling

Geen verrassing dus dat Lucas Wensing, ceo van Amdax, na de middelbare school voor een studie informatica kiest en vervolgens bij Microsoft Nederland terecht komt, destijds nog een relatief klein bedrijf. “Toen ik er begon werkten er 200 mensen, toen ik vijf jaar later wegging waren dat er vier keer zoveel. Het bedrijf was dus volop in ontwikkeling en ik heb er heel veel geleerd.”

Gat in de markt

Wensing houdt zich bij Microsoft onder andere bezig met de technologie om op afstand te werken en ontdekt een gat in de markt. Samen met een collega stapte hij in dit gat met zijn eerste bedrijf StartReady dat vol inzet op thuiswerken. “Nu vinden we thuiswerken en overleggen via Teams de normaalste zaak van de wereld, maar in 2007 was het nog heel vernieuwend en hip.”

Eigen vermogen

StartReady wordt zowel nationaal als internationaal een succes en na elf jaar weten Wensing en zijn compagnon het bedrijf aan KPN te verkopen. Dit is ook het moment waarop Wensing zijn interesse voor weer zo’n fundamentele ontwikkeling gewekt wordt: cryptocurrency. “Ik experimenteerde in die tijd al een beetje met bitcoin als hobby, maar toen ik na de verkoop van ons bedrijf opeens een serieus eigen vermogen had, ging ik me verdiepen in wat geld eigenlijk is en in het economisch systeem dat we hebben.”

Alternatief geldstelsel

Wensing leest erover, bekijkt video’s en bestudeert onder andere de verschillen tussen de Keynsiaanse en Oostenrijkse school. Wensing: “Ik ben natuurlijk geen econoom, maar mijn conclusie was wel dat je heel anders naar geld kunt kijken dan met het standaardmodel waarmee we opgevoed worden. Én dat bitcoin wel eens een heel interessant alternatief voor ons huidige geldstelsel zou kunnen zijn: er is geen centrale partij nodig, iedereen kan deelnemen en het is veel effectiever dan het reguliere bancaire systeem.”

'Het beste geld wint'

Wensing is ervan overtuigd dat bitcoin uiteindelijk voor iedereen de beste keuze is, zelfs voor centrale banken. “Het is in mijn ogen een soort survival of the fittest: het beste geld zal winnen. Bitcoin dus.” Deze overtuiging in combinatie met invoering van de eerste wetgeving (in Nederland de Wwft) rondom crypto, maken dat Wensing in 2020 besluit serieus in de wereld van bitcoin te stappen en niet veel later is Amdax een feit: een vermogensbeheerder in cryptoactiva, met producten en diensten voor zowel consumenten als bedrijven.

Eerste DNB-registratie

Amdax heeft betrouwbaarheid en transparantie hoog in het vaandel staan. Wensing: “Daar hebben we ons vanaf dag één op gefocust en dat heeft er onder andere toe geleid dat wij in oktober 2020 de eerste waren met een DNB-registratie. Zes weken lang waren we zelfs het enige Nederlandse geregistreerde cryptobedrijf. Iedereen die in die tijd onder toezicht in crypto wilde investeren kon dat alleen via ons platform doen.” 

Dramatisch jaar

Hoe belangrijk dat vertrouwen is bleek de afgelopen jaren wel. Wensing: “2022 was natuurlijk een dramatisch jaar voor crypto en dat zorgde ervoor dat het vertrouwen toen helemaal weg was. Niet alleen bij FTX en de andere bedrijven waar het om ging, maar in de hele sector. Wat dat betreft hebben we niet de gemakkelijkste periode uitgekozen om te starten, we hebben tot nu toe meer slechte dan goede tijden gehad.”

Lange termijn

Maar Wensing heeft naar eigen zeggen altijd een lange termijn-bril op en is het vertrouwen in crypto nooit verloren. Hij ziet de toekomst dan ook positief in: “De recente goedkeuring van de bitcoin-ETF is niet iets om te onderschatten. De koers is nu nog wat rommelig en moet zich nog uitbalanceren, maar ik heb er hoge verwachtingen van. 2024 wordt in mijn ogen een goed jaar voor crypto.”

Strijd om 1 miljoen Nederlandse Binance-klanten losgebarsten
Lees ook

Strijd om 1 miljoen Nederlandse Binance-klanten losgebarsten

Europese wetgeving

Ook wat Amdax betreft zit Wensing vol positiviteit en plannen: “Over onze positie aan de bovenkant van de b2c-markt en onze betrouwbaarheid ben ik tevreden, dat is bij de meeste mensen in Nederland nu wel bekend. Ik kijk daarom nu vooral naar Europa. Met het binnenkort van kracht worden van nieuwe Europese wetgeving specifiek voor crypto-assets, breidt ons speelveld uit van Nederland naar heel Europa. Ik hoop dat het ons opnieuw lukt om een van de eerste partijen te zijn met de verplichte vergunning onder deze nieuwe regelgeving.”

Tokenization

Daarnaast verwacht en hoopt Wensing op groei in de b2b-markt, waarbij hij vooral kijkt naar tokenization. Dit is het vertegenwoordigen van materiële activa zoals vastgoed of kunst in digitale tokens. Wensing: “Als je een kantoorpand van een paar miljoen kunt omzetten in bijvoorbeeld tienduizend tokens, dan is dat voor het verhandelen van dat pand natuurlijk heel interessant. Qua liquiditeit, maar ook qua toegankelijkheid tot de sector. En ook voor de evenementenbranche en voor loyalty-programma’s biedt tokenization veel kansen. Daar wordt nu nog vooral gewerkt met qr-codes en muntjes, maar dat is heel fraudegevoelig. Hoe cool en handig zou het zijn als je je Lowlands-muntjes over een paar jaar gewoon in je wallet kan stoppen en de voordelen van de blockchain kunt gebruiken?” 

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Wensing sluit af met een tip voor andere ondernemers: “Dat je team superbelangrijk is hoef ik niemand uit te leggen, dat weet iedereen. Maar wat minstens zo belangrijk is, is dat dit team het gevoel heeft bij te dragen aan en belangrijk te zijn voor het bedrijf. Dus laat ze zien waarom jullie als bedrijf doen wat jullie doen, betrek ze daarbij. En geef ze vrijheid en verantwoordelijkheid, ik zie echt dat dat werkt. Voor de mensen zelf en dus ook voor het hele bedrijf en de resultaten daarvan.”

Nieuwsgierig geworden naar de producten en diensten van Amdax? Ga naar de website voor meer informatie of om meteen een account te openen.

Amdax heeft een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) als cryptodienstverlener voor zijn bewaardiensten en voor het wisselen van valuta. Deze registratie komt voort uit anti-witwasregelgeving. Ons relatienummer bij DNB is R166879. 

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Amdax en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.

Lees meer over
BitcoinCryptocurrency