Essent rekent soms stiekem hoger tarief voor zonnepaneelhouders

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegEssent rekent soms stiekem hoger tarief voor zonnepaneelhouders
Onderzoek

Energieleverancier Essent rommelt stiekem met de energietarieven voor mensen met zonnepanelen. Potentiële klanten met zonnepanelen op het dak krijgen geregeld een hoger tarief voorgeschoteld voor zowel stroom als gas. Maar de manier waarop is schimmig en Essent ontkende wekenlang met klem dat het gebeurt.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

35 procent meer

Potentiële klanten van Essent moeten goed opletten welk aanbod ze voorgeschoteld krijgen, vooral als ze zonnepanelen op het dak hebben liggen. De afgelopen weken maakten meerdere mensen met zonnepanelen melding bij RTL Nieuws dat zij een veel hoger stroomtarief én gastarief krijgen voorgeschoteld als zij een nieuw contract willen afsluiten dan mensen zonder zonnepanelen.

Voor een eenjarig contract is het stroomtarief nu 29,5 cent per kilowattuur. Maar als er zonnepanelen op het dak liggen is het aanbod dat je van Essent krijgt soms opeens 39,8 cent per kilowattuur. Dat is 35 procent extra.

Voor de onfortuinlijke nieuwe klanten die het hoge aanbod krijgen, is ook het gastarief veel hoger dan voor andere klanten. Je betaalt dan geen 1,32 euro per kuub, maar 1,44 euro. Extra vervelend: je ziet niet dat je een hoger tarief krijgt dan andere mensen, tenzij je het vergelijkt met je buurman zonder panelen.

Foutje?

Twee weken geleden, toen RTL Nieuws voor het eerst vragen stelde hierover, ontkende Essent met klem dat mensen met zonnepanelen hogere tarieven krijgen aangeboden. "Essent maakt geen onderscheid in het tarief voor klanten met of zonder zonnepanelen."

Het hogere tarief dat tijdelijk te zien was, zou een vergissing zijn geweest. "Er is onbedoeld een andere aanbieding live gegaan, waardoor een potentiële klant met zonnepanelen een ander aanbod kreeg. Op dit moment is het aanbod weer op de juiste manier geüpdatet", liet een woordvoerder weten.

Aanbieding weer terug

Maar een week later was precies diezelfde aanbieding weer terug. Opmerkelijk is dat de hogere tarieven de ene dag wel te zien zijn, en de andere dag weer niet. Maar er is een gemene deler: zonnepanelen.

Daarbij is het niet van belang of je aangeeft zonnepanelen te hebben, maar of ze daadwerkelijk op het dak liggen. Voor veel door RTL Nieuws onderzochte adressen waar panelen op het dak liggen kunnen nieuwe klanten ook alleen kiezen voor een eenjaarscontract, zelfs als je aangeeft niets zelf op te wekken.

- Tekst gaat verder onder de advertentie -
Advertentievrij?RTL-Premium

Dat wijst erop dat de verschillen wel degelijk te maken hebben met de aanwezigheid van zonnepanelen. Want Essent biedt aan mensen die zonnepanelen hebben al maanden geen driejaarscontracten meer aan.

En alleen op die adressen krijg je op sommige dagen het veel hogere tarief voorgesteld.

In principe

Toch houdt Essent vol dat dit niets met zonnepanelen te maken heeft. Na meerdere voorbeelden gestuurd te hebben, maakt de energieleverancier een kleine draai: "Essent maakt in principe geen onderscheid in het tarief voor klanten met of zonder zonnepanelen", klinkt het inmiddels.

Volgens Essent betekent dat nog steeds niet dat mensen met zonnepanelen een hoger tarief moeten betalen, maar in de praktijk is dit dus geregeld wél het geval. Over een verkeerde aanbieding wordt inmiddels niet meer gerept.

Aanbod op maat

Na lange tijd geeft Essent eindelijk toe dat het inderdaad een ander aanbod doet aan huishoudens waarvan uit eigen data blijkt dat de kans groot is dat er zonnepanelen op het dak liggen, ook al geef je aan dat dit niet het geval is.

"De laagdrempelige weergave van ons aanbod op de website is gebaseerd op een aanbod op maat. Hiervoor gebruiken wij diverse gegevens om een passend aanbod te kunnen doen. Het kan zijn dat uit diverse databronnen blijkt dat de kans groot is dat het betreffende huishouden zonnepanelen heeft, ook al is het vinkje bij zonnepanelen niet aangeklikt."

Links: het hoge tarief, rechts: de buurman met het lage tarief.
Links: het hoge tarief, rechts: de buurman met het lage tarief.

Waarom deze huishoudens de ene dag wel en de andere dag weer niet ook hogere tarieven voorgeschoteld krijgen, blijft onduidelijk.

"Het uiteindelijke aanbod (onder andere opgebouwd uit het tarief en de energiekorting) is wel gebaseerd op de inkoopprijs, op je verwachte energieverbruik en eventueel je verwachte opwek met zonnepanelen op het door jouw opgegeven adres", aldus de woordvoerder.

Het mag

Want Essent doet, mag overigens wel gewoon, laat een woordvoerder van consumentenwaakhond ACM weten. Leveranciers zijn vrij om hun aanbod op maat te maken, binnen redelijke grenzen.

Liever geen zonnepanelen

Alle energiemaatschappijen zitten in hun maag met zonnepanelen. Die klanten zijn namelijk relatief duur, en de kosten die ervoor worden gemaakt worden nu vaak uitgesmeerd over alle klanten, ook die zonder zonnepanelen. Dat is eigenlijk oneerlijk.

Salderen

Dat heeft twee redenen: in de eerste plaats is er de salderingsregeling. Die zorgt ervoor dat mensen die zelf stroom opwekken en die stroom niet gebruiken op dat moment, het deel dat ze aan het net hebben geleverd mogen verrekenen met de stroom die ze wel van het net halen.

Dat is duur, want doorgaans is de stroomprijs heel laag op het moment dat er teruggeleverd wordt aan het net. Dat gebeurt vooral op zonnige dagen als het net wordt overspoeld met zonnestroom. Maar op het moment dat diezelfde huishoudens stroom verbruiken, is de prijs vaak juist hoger. In de winter bijvoorbeeld. Je betaalt dan in feite dure stroom met goedkope.

Terugleveren

Het tweede probleem is de terugleververgoeding. Dat is een bedrag per kilowattuur dat zonnepaneelbezitters krijgen voor de stroom die zij aan het eind van het jaar meer hebben opgewekt dan verbruikt. Daarvoor geldt hetzelfde. Je levert stroom op het moment dat het feitelijk gratis is en krijgt daar vervolgens wel een vergoeding voor.

Meerdere maatschappijen hebben daarom al een extra heffing ingevoerd voor teruglevering. En meerdere leveranciers, waaronder Essent en Eneco, bieden mensen met zonnepanelen al geen driejaarscontract meer aan.

En ook daar houdt het niet bij op. Want ook de welkomstbonus is voor huishoudens met zonnepanelen bij alle aanbieders aanzienlijk lager, of zelfs 0 euro. Dat kan zomaar honderden euro's voordeel schelen.

Advertentievrij?RTL-Premium

Mis dit niet