Uitspraak Greenpeace

Stikstofzaak dreunt na in debat Tweede Kamer: 'Laten we voor rust zorgen'

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPStikstofzaak dreunt na in debat Tweede Kamer: 'Laten we voor rust zorgen'
RTL

Het harde oordeel van de rechter in de stikstofzaak van Greenpeace dreunt een dag later na tijdens een landbouwdebat in de Tweede Kamer. "Halveren van de veesector klinkt misschien hartstikke leuk voor D66, maar laten we ook voor rust zorgen in de sector."

Het debat gaat officieel over uitvoerbaarheid van het landbouwbeleid, maar voorzitter Van Campen moet de Kamer daar meermaals tevergeefs aan herinneren. "Dit is geen stikstofdebat."

De directeur van Greenpeace kijkt vanaf de publieke tribune toe en ziet hoe de Kamerleden toch ook vooral debatteren over de vraag: hoe nu verder? De rechter gaf Greenpeace gisteren grotendeels gelijk, waardoor de Staat veel meer moet doen om de stikstofuitstoot in 2030 echt te halveren.

NSC: "Wij zijn niet aan zet"

ChristenUnie en GroenLinks-PvdA richten daarbij de pijlen op Harm Holman van NSC, die in interviews geregeld een zwart scenario schetst als er niets gebeurt. "Maar we horen vooral analyses en weinig concrete voorstellen", werpt CU'er Pieter Grinwis hem toe. 

Greenpeace wint rechtszaak: kabinet moet veel meer doen om stikstof terug te dringen
Lees ook

Greenpeace wint rechtszaak: kabinet moet veel meer doen om stikstof terug te dringen

Holman geeft aan vooral op beleid van de minister te wachten. "Wij zijn niet aan zet. Ik ben Kamerlid en we hebben een kabinet." 

Halvering veestapel

D66 greep het vonnis van gisteren aan om opnieuw te pleiten voor een halvering van de veestapel. Het voorstel zorgde in 2020 al voor grote woede onder de boeren toen toenmalig D66'er Tjeerd de Groot er voor het eerst mee kwam.

De BBB en CU vinden het pleidooi ook nu onnodig polariserend. "Halveren van de veesector klinkt misschien hartstikke leuk voor D66, maar laten we ook voor rust zorgen in de sector", zei Caroline van der Plas.

Zie hieronder hoe Kamerleden reageerden op de stikstofuitspraak:

"Vluchten kan niet meer", aldus NSC'er Harm Holman.

Inmiddels voert Anne-Marijke Podt voor D66 het woord op het dossier. "Leuk is het absoluut niet." Ze vindt dat het kabinet bestaande plannen 'door de shredder' heeft gegooid en dat een flinke krimp van de veestapel de enige manier is om de doelen van 2030 te halen.

De PVV stelt dat er veel kennis bij de boeren zit en dat in het bijzonder naar hen geluisterd moet worden op zoek naar een oplossing. Forum van Democratie pleitte in de Kamer voor het volledig links laten liggen van de stikstofmetingen, waarna Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA de zaal even verlieten.

Toverwoord

Volgens de VVD wordt doelsturing het toverwoord van 2025. Met doelsturing krijgen boeren veel meer zelf de verantwoordelijkheid om hun bedrijf zo aan te passen dat de uitstoot omlaag gaat, om zo dus de doelen van 2030 te halen. Het vraagt een complexe wijziging van het huidige landbouwbeleid, en zal om een nauwkeurige controle vragen.

Ook minister Wiersma ziet doelsturing als de toekomst van de landbouwsector maar geeft toe dat het niet eenvoudig is. "Een flink aantal punten behoeft nog een verdere uitwerking." De Kamer stelt dat Duitsland al een stuk verder is, en wil dat de minister ook daar haar oor te luister legt.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Caroline van der PlasHarm HolmanThom van CampenAnne-Marijke PodtFemke WiersmaLaura BrometPieter GrinwisGreenpeaceLandbouwStikstofvervuilingStikstofcrisis