PVV van voor naar tegen

Kamer wil einde aan hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / ANPKamer wil einde aan hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen
RTL

Het politieke experiment met het houden van hoorzittingen met nieuwe bewindspersonen voordat ze zijn benoemd, sterft hoogstwaarschijnlijk een vroege dood. Zoals het er nu voorstaat, zal een meerderheid van de Tweede Kamer morgen voortzetting van het experiment blokkeren.

De meerderheid ontstaat nu de grootste partij in de Kamer, de PVV, van standpunt is veranderd. Toen in de herfst van 2023 D66 met het voorstel kwam om hoorzittingen met nog te benoemen bewindspersonen te organiseren, zoals dat ook in de Amerikaanse Senaat gebeurt, was de PVV daar voor.

Nu bij het aantreden van het kabinet-Schoof de bewindspersonen voor het eerst aan zo’n hoorzitting zijn onderworpen, is de PVV van mening dat het experiment geen voortzetting verdient. In PVV-kring vindt men, volgens ingewijden, dat de hoorzittingen niet voldoen.

Stoppen

PVV'ers zouden vinden dat de hoorzittingen het 'net niet zijn'. De vragen worden als onvoldoende beschouwd en omdat de hoorzittingen niet eindigen met een politiek oordeel leveren ze weinig op en zijn ze zinloos. Dus wil de PVV het experiment niet voortzetten.

Ook de tweede regeringspartij, de VVD, is tegen de hoorzittingen. Dat was de VVD altijd al, en dat is niet veranderd. De liberalen zullen samen met de SP een motie steunen die de SGP zal indienen. De motie vraagt de Kamer te stoppen met de hoorzittingen. 

Primeur met 'vuurproef' bewindspersonen levert alleen bij PVV spanning op
Lees ook

Primeur met 'vuurproef' bewindspersonen levert alleen bij PVV spanning op

SGP'er Van Dijk: "Nu worden bewindspersonen aan een kruisverhoor onderworpen nog voordat ze door de kroon zijn benoemd. Dat vinden wij een slechte start en strijdig met ons staatsrecht.”

Volgens SP-Kamerlid Van Nispen passen de hoorzittingen niet in de staatsrechtelijke verhoudingen: "De Kamer hoeft niet in te stemmen met de benoemingen. Daardoor zijn die gesprekken net niks. Het is meer dan zomaar een kennismaking. Maar het is minder dan een sollicitatiegesprek. We hebben niet behoefte aan meer, maar aan minder ophef en sensatie en persoonsgerichte politiek", zegt Van Nispen.

Omdat ook het CDA en de ChristenUnie tegen zijn, is er een Kamermeerderheid van 77 zetels die de leiding van het parlement zal vragen geen hoorzittingen met nieuwe kandidaat bewindspersonen meer te organiseren.  

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS