Na ophef

Ene na de andere partij trekt steun in voor motie-Becker

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEne na de andere partij trekt steun in voor motie-Becker
RTL

Een opmerkelijke gebeurtenis dezer dagen in de Tweede Kamer: partijen betuigen spijt over hun steun voor een voorstel van de VVD over onderzoek naar mensen met een migratieachtergrond. Het CDA, ChristenUnie en eerder de SP zeggen spijt te hebben dat ze voor de motie van VVD-Kamerlid Bente Becker stemden. Over die motie ontstond veel ophef.

Vorige week stemde een ruime Kamermeerderheid voor de motie-Becker. Daarin werd het kabinet gevraagd om 'gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond bij te houden'.

Dat leidde tot veel verontwaardigde reacties, tot in het kabinet. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming - NSC) zei dat hij schrok toen hij de motie las.

Kijk hier hoe de partijen vandaag reageren:

Tot januari heeft minister Faber (migratie) geen woordvoerders: 'Nog nooit gebeurd'
Lees ook

Tot januari heeft minister Faber (migratie) geen woordvoerders: 'Nog nooit gebeurd'

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans noemde de motie een 'dieptepunt in onze parlementaire geschiedenis'. "Het is fundamenteel in strijd met ons eerste Grondwetsartikel, het gelijkheidsbeginsel. Het is in strijd met de rechtsstaatverklaring die de coalitiepartijen hebben opgesteld, maar waar zij geen moment naar om lijken te kijken."

Vandaag zegt CDA-leider Henri Bontenbal dat zijn partij - achteraf gezien - tegen de motie had moeten stemmen. Zijn partij wil 'nooit tegenstellingen vergroten, maar juist bijdragen aan de verbondenheid in de samenleving'. "We hebben die pijn gezien en gehoord en dat laat ons niet onberoerd", aldus Bontenbal.

Ook de ChristenUnie neemt afstand van de 'polariserende' motie. "De ChristenUnie-fractie had tegen de motie Becker moeten stemmen. Als we terugkijken dan hadden we gezien de formulering van de motie een andere weging moeten maken. We zijn voor beleid gebaseerd op feiten en cijfers, maar hadden deze motie zorgvuldiger moeten wegen", twitterde fractieleider Mirjam Bikker.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Volgens haar staat de ChristenUnie voor vertrouwen en 'hadden we beter moeten aanvoelen hoe deze motie zou bijdragen aan gevoelens van uitsluiting'.

SP-leider Jimmy Dijk vindt het achteraf bezien verkeerd dat zijn partij de motie steunde. De fractie heeft een 'verkeerde afweging' gemaakt en 'onvoldoende lang doorgepraat over de motie', zegt hij in een filmpje op X.

"We hadden ons er meer bewust van moeten zijn dat deze motie onzorgvuldig en te eenzijdig geformuleerd was", aldus Dijk. "We hadden dat moeten voorkomen."

Coalitiepartij NSC staat nog steeds achter de veel bediscussieerde motie, maar vindt de formulering achteraf 'niet verstandig'. Op de website van de partij schrijft NSC-Kamerlid Diederik Boomsma dat het 'nooit de bedoeling' was om mensen te kwetsen of discrimineren door voor de VVD-motie te stemmen.

'Uit z'n verband gerukt'

Premier Dick Schoof zei vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet 'geen opvattingen van mensen met een migratieachtergrond gaat bijhouden'. Volgens Becker is haar motie 'totaal uit zijn verband gerukt'.

Ze plaatste een filmpje op X waarin ze uitlegt dat 'een aantal woorden uit de motie uit context' is getrokken. Daarbij uit ze kritiek op tegenstanders van de motie. "Linkse partijen zijn van oudsher gewend het integratieprobleem te ontkennen."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Migratie