Tweede Kamer: Turks Corendon moet stoppen met vluchten uit Rusland
Verschillende partijen in de Tweede Kamer reageren kritisch op het feit dat een Turkse zustermaatschappij van Corendon vluchten aanbiedt van en naar Rusland. VVD, NSC, CDA en GroenLinks-PvdA willen van het kabinet weten hoe dit ongestraft kan. Ze hekelen de rol van de Nederlandse Corendon-ceo Gunay Uslu, tot november staatssecretaris namens D66.
Volgens NRC brengt Corendon onder de naam 'Fun & Sun' deze zomer dagelijks Russische toeristen naar zonbestemmingen in Turkije. Vanwege sancties is het Europese luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen en vervolgens heeft Rusland het luchtruim voor Europese vliegtuigen gesloten. Maar Corendon vliegt vanuit Turkije naar Rusland.
Volgens het bedrijf houdt Corendon Nederland zich aan de sancties, maar gelden die niet voor Corendon Turkije, zo staat in een statement te lezen. Een woordvoerder benadrukt dat het Nederlandse Corendon "volledig losstaat" van het Turkse Corendon en dat Uslu "absoluut een ander besluit" had genomen.
'Moreel gezien onjuist'
"Onverteerbaar dat zonvakanties naar Rusland mogelijk worden gemaakt terwijl mensen kilometers verderop sterven voor onze vrijheid. Hieraan meewerken getuigt van heel weinig moreel besef, zowel van de 'vakantieganger' als van de vliegtuigmaatschappij", aldus CDA-Kamerlid Derk Boswijk.
"Ik vind het moreel gezien onjuist", zegt VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.
Oud-staatssecretaris van D66
Het Nederlandse Corendon wordt geleid door Gunay Uslu. Ze stopte in november als staatssecretaris voor Cultuur en Media namens D66 om terug te keren naar Corendon, het bedrijf van haar broer. Dat Uslu onderdeel was van het Nederlandse kabinet, maakt het extra opmerkelijk, vinden Kamerleden.
"Het Nederlandse kabinet, waar de baas van Corendon tot voor kort nog deel van uitmaakte als staatssecretaris, spaart kost noch moeite om Oekraïne te helpen zich tegen de Russische agressie te verdedigen. Dat een Corendon-dochtermaatschappij ondertussen heen en weer vliegt naar Rusland om toeristen plezier te bezorgen, valt niet te rijmen", zegt NSC-Kamerlid Caspar Veldkamp.
VVD'er Brekelmans wijst op de aanpak van het omzeilen van sancties. "Dit doen we met een brede Kamermeerderheid, waaronder D66. Deze activiteiten van Corendon zijn niet in de geest van de Europese sancties. Hier krijg ik vliegschaamte van."
'Extra maatregelen'
De partijen willen duidelijkheid van de minister van Buitenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het sanctiebeleid.
"We moeten alles op alles zetten om Rusland economisch te isoleren. We verwachten dat alle bedrijven daar aan meewerken", zegt Jesse Klaver, Kamerlid van GroenLinks-PvdA. "We willen van de minister van Buitenlandse Zaken weten of er extra maatregelen nodig zijn."