Daar zijn de muggen, en ze komen met z'n allen: 'Maar de piek moet nog komen'
Hoorde jij ze ook zoemen de afgelopen dagen en nachten? En blijf je ook met rode bulten achter? De overlast door muggen neemt weer toe. Dat is niet gek, zegt bioloog van Wageningen University Arnold van Vliet. "Hoe hoger de temperatuur, hoe actiever muggen worden."
Op de muggenradar van Buienradar kun je het zien: in grote delen van het land is er sprake van veel muggenactiviteit die varieert van 1 (geen) tot en met 10 (heel actief). Vandaag zijn de muggen zeer actief (8) en ook de komende dagen blijven ze bezig. Vooral op woensdag en donderdag lijken ze weer hun slag te slaan.
Temperatuur en neerslag
Hoe wordt dat cijfer bepaald? Dat is afhankelijk van de temperatuur én neerslag. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer overlast er is. De afgelopen dagen hebben we hoge temperaturen gehad en neerslag: niet gek dus dat de muggenradar oranje uitslaat.
Maar ook speelt mee dat door die hoge temperaturen veel meer muggen zich voortplanten. Van Vliet: "Het seizoen is laat op gang gekomen door de kou in april en mei, maar nu in juni ontwikkelt het zich heel snel."
Piek
De piek kunnen we volgens de bioloog verwachten halverwege de zomer. "Er komen steeds meer larven uit. Als een mug eitjes legt, duurt het normaal gesproken vier weken voordat er nieuwe muggen uitkomen. Maar bij hoge temperaturen duurt dat twee weken."
6 tips tegen muggen
Entomoloog Sander Koenraadt van Wageningen University bestudeert muggen die besmettelijke ziekten zoals malaria overdragen. Hij weet dus bij uitstek hoe je je in de slaapkamer moet wapenen tegen de mug. Aan EditieNL geeft hij zes goeds tips.
1. Slaap onder een klamboe. Koenraadt: "De meest simpele manier om je te wapenen tegen muggen is ze simpelweg buiten de deur houden. Dit kun je doen door onder een klamboe te slapen. Dat doe ik zelf ook."
2. Zet een hor voor je raam. "Als je het niet prettig vindt om onder een net te slapen, dan kun je ervoor kiezen om een hor voor je raam te zetten. Dit houdt de vliegen ook buiten."
3. Zet een ventilator aan. "Een ventilator die 's nachts in je gezicht blaast, is minder comfortabel dan een hor of een klamboe. Maar muggen kunnen hier vaak niet tegenin vliegen om je te steken."
4. Gebruik DEET. "Dit is zeker een effectief middel om muggen van je af te houden. Het houdt ze een aantal uren uit de buurt. Sommige mensen vinden het niet prettig, omdat het chemisch ruikt. Maar voor zover bekend zijn er geen neveneffecten."
5. Geen plasjes in bloempotten en gieters. "De meest voorkomende mug is de huissteekmug die bij ons in de buurt leeft. Die broedt in de kleine plasjes en bloempotjes. Als je die leeghoudt, heb je minder muggen in de buurt."
6. Gebruik een muggenval. "Je hebt heel veel verschillende muggenvallen op de markt. Als ze eenmaal binnen zijn dan is dit een goede optie."
Op muggenradar.nl kan je de mate van muggenoverlast doorgeven.