Twaalf Sri Lankaanse geadopteerden stellen Nederlandse overheid aansprakelijk
Twaalf mensen die uit Sri Lanka zijn geadopteerd stellen de Nederlandse Staat aansprakelijk voor de misstanden bij hun adopties in de jaren 80. Hun adoptiedossiers klopten niet, waardoor ze niet weten wie hun biologische familie is. De schade die dat heeft veroorzaakt, moet worden vergoed, vinden ze.
Een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Tjibbe Joustra deed de afgelopen tijd onderzoek naar adoptie van kinderen uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka. De adopties vonden plaats tussen 1967 en 1997.
Misstanden
De commissie-Joustra ontdekte praktijken als kinderdiefstal, kinderhandel, corruptie, vervalsing en diefstal van documenten, onethisch handelen van ambtenaren en het onder valse voorwendselen overbrengen van kinderen naar Nederland.
Daarmee kregen ook de twaalf mensen die de Staat aansprakelijk willen stellen te maken. Volgens advocaat van de gedupeerden Mark de Hek had de overheid concrete aanwijzingen dat Stichting Flash - die de adopties organiseerde - niet deugde. Onder meer omdat de organisatie werd geassocieerd met babyhandel en adoptiefraude.
"Alle alarmsignalen voor deze organisatie stonden op rood, maar de overheid keek weg. Er werd alleen gekeken naar de belangen van de adoptieouders, niet naar het belang van het kind." De overheid had daar volgens hem tegen moeten optreden. De gedupeerden stellen de Staat aansprakelijk voor het gebrekkige toezicht.
Volgens De Hek is het de overheid te verwijten dat de geadopteerden niet weten wie hun biologische familie is. Die schade moet voor zover mogelijk hersteld worden door het vergoeden van zoektochten naar biologische familie, DNA-tests en mentale hulp, stelt hij. "De excuses die zijn gemaakt door de regering worden gewaardeerd, maar met excuses koop je geen DNA-test."
Met die excuses verwijst hij naar minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, die eerder namens de Nederlandse Staat excuses aanbood voor de misstanden. Hij erkende dat misstanden door konden gaan door het tekortschieten van de overheid, maar volgens hem stond aansprakelijkheid niet vast en moet op individueel niveau bekeken worden of er schadeposten moeten worden vergoed.
De gedupeerden stappen nog niet naar de rechter, zegt De Hek. "We stellen de overheid eerst per brief aansprakelijk. Doen ze daar niks mee, dan gaan we naar de rechter."