'Grens overschreden'

UvA weer in opspraak na me too-zaak: 'Honderd procent ongepast gedrag'

Door Michiel de Vries··Aangepast:
UvA weer in opspraak na me too-zaak: 'Honderd procent ongepast gedrag'
RTL

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een docent op non-actief gesteld. Deze docent van de opleiding Franse taal en cultuur was eerder op de vingers getikt vanwege grensoverschrijdend gedrag richting één van zijn studenten. Nu doen meer studenten hun verhaal.

De UvA heeft de man op non-actief gezet omdat er 'enkele recente vertrouwelijke signalen' binnen zijn gekomen. Wat die signalen precies zijn, is onduidelijk. Wel blijkt uit gesprekken die NRC had dat de man zich al jaren vreemd gedroeg.

Studente thuis uitgenodigd

De krant meldt dat tegen de docent in 2017 één officiële klacht is ingediend. Die is begin 2018 gegrond verklaard: de leraar had een studente bij hem thuis uitgenodigd, meerdere keren haar hand vastgepakt en 'ongecontroleerde geluiden' gemaakt. Daarmee had hij 'de grens tussen persoonlijk en zakelijk overschreden'. De studente beweerde ook dat de docent haar op zijn schoot had genomen en had vastgepakt. Ook zou hij haar billen hebben aangeraakt, maar deze klachten werden ongegrond verklaard - het viel niet te bewijzen.

Na onderzoek van NRC lijkt er meer aan de hand te zijn. De krant sprak met meer dan tien (oud-)studenten en betrokkenen. De docent stond bekend als een flirt, die zijn studenten mee uit vroeg, ze bij hem thuis uitnodigde en sommige van hen aanraakte. 

Hoogleraar UvA gaf studenten 'een acht voor een nacht'
Lees ook

Hoogleraar UvA gaf studenten 'een acht voor een nacht'

'Dit had mij ook kunnen overkomen'

Twee (oud-)studenten bevestigen dit beeld tegenover RTL Nieuws. Van één studente was de docent tot vandaag de scriptiebegeleider. Ze schrikt van het verhaal over de - wat zij noemt - 'aanranding'. "Toen ik dat las, voelde ik mij daar heel naar bij. Ik heb gelukkig geen 'ja' gezegd om met hem af te spreken, want dit had mij ook kunnen overkomen."

De studente vertelt over de vreemde gesprekken die hij weleens met haar voerde. "Het was honderd procent ongepast gedrag. Er zijn zóveel ongepaste dingen die hij tegen mij heeft gezegd. Uit het niks gaf hij mij complimenten. Hij zei bijvoorbeeld dat vrouwen van mijn afkomst altijd supermooi zijn en dat ik ook supermooi was. Dat zei hij als ik alleen met 'm was."

Hij heeft haar ook een keer gevraagd of zij een drankje met hem wilde doen in de stad. "Dat vroeg hij gewoon via zijn werkmail, dat vond ik heel frappant. Daar zouden we het dan over mijn scriptie kunnen hebben. Hij had geen tijd om naar de universiteit te komen."

'Hij is op dezelfde voet verder gegaan'

De studente wijst erop dat zich dit allemaal afspeelde nadat de klacht over deze docent gegrond werd verklaard. "Hij is dus gewoon op dezelfde voet verder gegaan." De student vindt dan ook dat de UvA steken heeft laten vallen. "Het is gewoon een hele gekke situatie. In welke wereld geef je zo iemand zoveel vrijheid? Zo iemand maak je toch niet scriptiebegeleider, waar je één op één contact hebt met zoveel vrouwen?"

Volgens haar zijn docenten vaak goed op de hoogte van wat er speelt in het leven van studenten. "Dus je bent extra kwetsbaar. Ik had ook problemen en ging door depressies. Ik ben blij dat ik altijd superargwanend ben en nooit op zijn avances ben ingegaan."

'Een acht voor een nacht'

Vorig jaar mei kwam de UvA na soortgelijke berichten ook al in het nieuws. Een hoogleraar arbeidsrecht bleek zich jarenlang seksueel overschrijdend te hebben gedragen. Zo gaf hij vrouwen een acht als ze de nacht met hem doorbrachten.

De wetenschapper nam in november 2018 zelf ontslag bij de universiteit. De universiteit noemde het, na een NRC-publicatie, 'pijnlijk' dat er zoveel signalen waren gemist en kondigde maatregelen aan om dit soort gedrag in de toekomst te voorkomen.

Opvallend is dat dit de tweede 'me too-zaak' is bij de UvA in korte tijd (zie kader). De vraag is of de universiteit opnieuw signalen van studenten heeft gemist. De decaan van de faculteit Geesteswetenschappen, Fred Weerman, werd na de gegrond verklaarde klacht eerder dit jaar opgedragen na te gaan of nader onderzoek naar de docent mogelijk was, omdat er meer meldingen waren over hem. Volgens NRC heeft dit onderzoek nooit plaatsgevonden.

'Goed dat de problemen naar voren komen'

Een woordvoerder van de UvA kan tegenover RTL Nieuws weinig zeggen en verwijst naar een schriftelijke verklaring op de website. Daar staat te lezen dat de universiteit de inhoud van het NRC-verhaal 'pijnlijk' vindt, maar ook 'goed dat de problemen waarover het artikel gaat naar voren komen'.

Ingang van de Universiteit van Amsterdam.© ANP
Ingang van de Universiteit van Amsterdam.

Naar aanleiding van de signalen van eind dit jaar heeft de universiteit een adviesbureau opdracht gegeven onderzoek te doen naar de docent. De docent is voor de periode dat dit onderzoek loopt 'volledig uit het onderwijs gehaald'. 

"Voorop staat dat we studenten en medewerkers een veilige omgeving willen bieden voor hun studie en werk", staat verder in de verklaring. De universiteit belooft de procedures bij de klachtencommissie aan te passen en toegankelijker te maken.

Lees meer over
Universiteit van Amsterdam#MeToo