Inspectie gedwongen tot onderzoek naar vervuilde paracetamol
Paracetamol is mogelijk vervuild met een kankerverwekkende stof, maar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) achtte het niet nodig om onderzoek te doen. Onaanvaardbaar, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook minister Van Ark (Medische zorg) wil dat de Inspectie de zaak onderzoekt.
Uit onderzoek van NRC en Zembla blijkt dat de grootste paracetamol-producent ter wereld pillen verkoopt die vervuild zijn met een kankerverwekkende stof. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staat de veiligheid van paracetamol niet ter discussie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd liet daarop weten geen noodzaak te zien om actie te ondernemen.
Onacceptabel
De Tweede Kamer en de minister denken daar duidelijk anders over. Kamerlid Fleur Agema (PVV) noemt de aanvankelijke weigering een onderzoek in te stellen 'onacceptabel'. Agema: "Er zijn mensen die grote hoeveelheden paracetamol slikken en aangezien dit een zelfzorgmiddel is, is daar geen zicht op. De paracetamol met kankerverwekkende stof erin moet uit de schappen en vernietigd worden."
Maarten Hijink (SP) zegt: "Ik wil ook dat de minister de Inspectie opdracht geeft de paracetamol te onderzoeken. Dat moet alleen al uit het voorzorgsprincipe."
"Niks doen is geen optie," zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks. PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen is dat met haar eens.
Ook de coalitie wil onderzoek
Niet alleen de oppositie, ook coalitiepartner CDA eist actie van de Inspectie, zegt Kamerlid Joba van den Berg: "Ik ben verbaasd dat geen enkele instantie actie onderneemt en eis opheldering van de minister. Het kan niet zo zijn dat niemand wat doet."
De Inspectie, die onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, zal nu dus alsnog onderzoek moeten doen naar de vervuilde pillen. Tegen RTL Nieuws zegt de Inspectie dat ze in overleg met het CBG gaat bepalen hoe ze het onderzoek aan gaat pakken.
Ook de grootste regeringspartij VVD vindt dat de Inspectie onderzoek moet doen en wil dat er snel duidelijkheid komt over welke normen worden gehanteerd.
Heldere norm
De twee Europese toezichthouders schatten de risico’s van de vervuilende stof verschillend in. Voedselwaakhond ESFA is strenger dan medicijnwaakhond EMA.
Dat kan niet, vindt VVD-Kamerlid Hayke Veldman: "Stoffen die niet in geneesmiddelen thuishoren, dat is sowieso een slechte zaak. Tegelijk is een heldere norm dan ook noodzaak en die is er nu nog niet. Als normen worden overschreden is ingrijpen onontkoombaar."