'Zonder ons zijn er geen medicijnen', zegt vrachtwagenchauffeur Arie

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
'Zonder ons zijn er geen medicijnen', zegt vrachtwagenchauffeur Arie
Zij houden Nederland draaiende

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag vrachtwagenchauffeur Arie (48), die medicijnen en dialysemateriaal naar ziekenhuizen brengt. "Wij zijn een schakel in het grote geheel."

"Vooropgesteld: ik heb heel erg veel respect voor het zorgpersoneel. Die mensen werken keihard, die mensen redden levens, petje af. Maar ik besef ook heel goed dat wij daar, als vrachtwagenchauffeurs, een belangrijk deel aan bijdragen. Want om levens te redden heb je wel de juiste spullen nodig. En ook nog eens op tijd."

'Mensen vrezen voor hun medicijn', zegt apothekersassistente Daniëlle
Lees ook

'Mensen vrezen voor hun medicijn', zegt apothekersassistente Daniëlle

"Die spullen brengen wij. Wij zijn een schakel in het geheel. Zo zie ik het. Ik vervoer door heel Nederland medicijnen, van paracetamol tot zwaardere medicatie, naar ziekenhuizen en apotheken. Dat doen we in speciale vrachtwagens, die alleen wij open kunnen krijgen en verwarmd worden tussen de 15 en 25 graden. Dan blijven de medicijnen in de juiste conditie. 

Daarnaast brengen we dialysemateriaal voor nierpatiënten naar ziekenhuizen. Dat doen we in driehonderdlitertanks, met spoelwater erin waarmee nieren worden gedialyseerd."

"Laden en lossen is anders, tijdens de coronacrisis."
"Laden en lossen is anders, tijdens de coronacrisis."

"We zijn drukker dan normaal, dat kunnen we gerust zo stellen. Mijn collega's en ik rijden meer, vaker, en ook de aantallen medicijnen zijn groter. Toen mensen massaal als hamsters paracetamol gingen inslaan, merkten wij dat direct in onze vracht: wij hadden daar ineens pallets voor paracetamol staan.

Maar ook brengen we meer naar ziekenhuizen en apotheken. Daaraan merk je wel dat de druk op de zorg is toegenomen."

"En ik zie het ook aan de manier waarop wij onze lading komen lossen. Normaal brachten wij de spullen altijd naar de plek waar het ziekenhuis ze wil hebben. Nu is dat beperkter. We worden geacht de medicijnen voor de deur neer te zetten, en dan brengt het personeel het zelf naar de opslag. Logisch ook wel: ze willen natuurlijk zo weinig mogelijk mensen binnen hebben op zo'n plek."

Voorzichtiger

"Qua hygiëne ben ik ook wel voorzichtiger, moet ik zeggen. Ik droeg altijd al handschoenen, van die dikke werkhandschoenen, maar nu heb ik in de auto ook een jerrycan met water met zo'n handig kraantje erop. Dan kan ik mijn handen wassen wanneer ik het wil."

"Rust, reinheid en regelmaat zijn altijd belangrijk, maar in deze tijd reinheid nog wat meer, als je het mij vraagt. Ik denk dat we ons allemaal een beetje moeten aanpassen. Ik vind het ook niet erg om meer te werken, ik voel aan alles dat het belangrijk is dat wij die spullen blijven brengen zodat die ziekenhuizen ongestoord hun dingen kunnen doen.

En als iedereen zijn steentje bijdraagt in deze gekke tijd, op wat voor manier dan ook, dan komt het goed. Dan kunnen we later zeggen: we hebben het met z'n allen gedaan."

Zij houden Nederland draaiende

Premier Rutte zei in zijn toespraak op tv tegen heel Nederland: 'We moeten dit met z'n allen doen'. Maar hoe ziet dat er in het dagelijks leven uit? 

RTL Nieuws plaatst met deze serie dagelijks verhalen van de mensen die doorwerken. De mensen die ervoor zorgen dat onze samenleving, zo goed en zo kwaad als het gaat, door blijft draaien.

Teruglezen? 

Bekijk hier de eerdere afleveringen met juf Ilanit, buschauffeur Bart, pizzabezorger Bora, Niek van de voedselbank en drogist Lammie.

Tips, suggesties? Mail naar lisanne.van.sadelhoff@rtl.nl