Hoe één van de grootste kluisjesroven ooit vele levens overhoop gooide
Het is ruim een jaar geleden dat de Rabobank in Oudenbosch wordt opgeschrikt door een mega kluisjesroof. 300 kluisjes, miljoenen euro's en dieven die nog altijd spoorloos zijn: de gebeurtenis leest als een filmscript. Een reconstructie van de brute roof, waarvan de rechtszaak is begonnen.
Nacht van 2 op 3 maart 2018- de roof
Het is 01.30 uur. Het alarm gaat af in de Rabobank in Oudenbosch. Twee beveiligers snellen zich naar de bank. Eén van hen gaat via de personeelsingang naar binnen en zet het alarm uit.
De twee maken daarna nog een controlerondje. Precies tijdens dat rondje verschijnen twee onbekende mannen. Zij kunnen via die personeelsingang naar binnen lopen, omdat het alarm is uitgeschakeld.
Daar blijven de twee onbekende mannen vervolgens 24 uur lang.
De vroege ochtend van 4 maart - de roof is geslaagd
Op de vroege ochtend van zondag 4 maart, gebeurt precies hetzelfde. Wéér gaat het alarm. De twee beveiligers komen aan, zetten het alarm uit en lopen een controlerondje. Precies in deze tijd sluipen de twee onbekende mannen die al uren in het bankgebouw zitten, terug naar buiten. Mét buit.
Eén van de mannen loopt terug de bank in. Precies op dat moment komen de beveiligers terug van hun controlerondje en lopen ook de bank binnen.
Even later verdwijnt de onbekende man naar buiten met nog twee grote zakken. Na 20 seconden volgen de twee beveiligers. In totaal roven de mannen ruim 300 kluisjes leeg.
Maandag 5 maart 2018 - de bank gaat open
Het is maandagochtend. De bank gaat open. Een bankmedewerker loopt nietsvermoedend met een klant naar de kluisruimte. De medewerker weet niet wat hij ziet: kluisjes zijn leeggeroofd, overal liggen safeloketten. Op de grond liggen honderden sieraden, munten en andere spullen.
De bank gaat meteen dicht. Vanaf dat moment is de Rabobank in Oudenbosch een plaats delict.
Dinsdag 6 maart - grote krantenkoppen
Grote koppen verschijnen in kranten en op nieuwssites: Bankroof! 'Inbraak in kluisjes Rabobank Oudenbosch, dieven spoorloos.'
Het nieuws van de roof komt naar buiten. In eerste instantie blijkt de roof kleiner dan gedacht. Pas de daaropvolgende dagen wordt duidelijk dat het om één van de grootste bankroven van ons land gaat.
Woensdagochtend 7 maart - levens staan op hun kop
De telefoon rinkelt bij Kees de Bruyn, klant van de Rabobank. "Een bankmedewerker vertelt me dat er een roof was in de bank en dat mijn kluisje waarschijnlijk betrokken is", zegt Kees in een eerder interview tegen RTL Nieuws. Hij vervolgt: "Volgende week zou ik meer horen. Ik was woedend."
De politie maakt bekend dat de kraak het werk is van professionals. "Dit doe je niet zomaar eventjes als gelegenheidsdief'', aldus een politiewoordvoerder
De dagen erna: impact wordt duidelijk
Steeds meer slachtoffers van de roof worden geïnformeerd. Woede, tranen, angst: het nieuws zet levens op zijn kop.
De bank noemt het een gigantische klus om uit te gaan zoeken wat in welke kluis hoorde. Er zijn weken voor nodig. De dieven hebben zo'n 5000 items op de grond achtergelaten, vooral sieraden en munten.
Al die tijd blijft het filiaal dicht. 'Het zijn persoonlijke drama's', zegt de directeur.
13 maart - politieonderzoek in volle gang
Het politieonderzoek is in volle gang. Er komen meerdere tips binnen, camerabeelden worden uitgelezen. Gedupeerde klanten krijgen een brief met informatie over de afhandeling van de schade. Er is een speciaal telefoonnummer geopend.
In de brief staat ook dat klanten hun kluisjes vanaf maandag 19 maart mogen komen bekijken. Het kan nog maanden duren voordat klanten de spullen terugkrijgen die de dieven achterlieten. De bank blijft dicht.
9 april - de bank gaat weer open
Na ruim een maand gaat de bank weer open. Eenderde van alle gedupeerden is op gesprek geweest. Ook wordt bekend dat de politie het beveiligingsbedrijf EBN, dat het bankgebouw beveiligde, al een tijdje op de korrel heeft.
Zijn de twee indringers geholpen door de beveiligers? Het heeft er alle schijn van. Documenten van het beveiligingsbedrijf worden in beslag genomen.
30 april - twee beveiligers gepakt
Een belangrijke doorbraak: na verschillende huiszoekingen zijn de twee beveiligers gearresteerd. Twee mannen van 45 en 43 jaar uit Roosendaal en Etten-Leur. Ze worden zijn verdacht van betrokkenheid bij de roof. Het gaat om medewerkers van het beveiligingsbedrijf EBN. De kluisjesrovers zelf blijven voortvluchtig.
15 mei - uitzending Opsporing Verzocht
In het programma Opsporing Verzocht worden voor het eerst bewakingsbeelden uitgezonden. Iedereen die meer weet, wordt gevraagd zich te melden. Er komen 20 tips binnen.
31 juli - eerste openbare zitting
De eerste, voorbereidende zitting begint. Daar laat justitie weten dat ze bang is dat de buit in het buitenland is. Maar waar? Geen idee. Dat zorgt waarschijnlijk voor grote vertragingen in de zaak, waarschuwt justitie. De twee beveiligers blijven vastzitten.
19 december - miljoenen teruggestort
Gedupeerden hebben tot nu toe 7 miljoen euro gekregen. In maart moet 90 procent van de slachtoffers een schadevergoeding hebben gekregen.
21 mei 2019 - inhoudelijke zitting begint
De inhoudelijke rechtszaak tegen de twee opgepakte ex-beveiligers gaat vandaag beginnen. De beveiligers zitten nog altijd vast en krijgen te horen welke straffen tegen hen worden geëist.
De andere twee hoofdverdachten zijn nog altijd spoorloos. Het vermoeden is dat zij naar het buitenland zijn verdwenen. Net zoals de buit.