Maatregelen

Griepepidemie in Nederland: gaan we weer mondkapjes zien op straat?

·Aangepast:
© Getty ImagesGriepepidemie in Nederland: gaan we weer mondkapjes zien op straat?
RTL

Blijf thuis als je griep hebt en houd rekening met kwetsbare mensen. Die oproep deed minister van Volksgezondheid Fleur Agema in gesprek met RTL Nieuws. Maar dat gaat voor sommigen nog niet ver genoeg om de griepepidemie terug te dringen. "Wanneer heb je voor het laatst iemand met een mondkapje gezien?"

Sinds deze week heerst er een griepepidemie in ons land. Het aantal mensen dat met griepklachten naar de huisarts gaat, steeg deze week naar 58 op de 100.000 mensen. Volgens minister Agema is het niet verkeerd om een mondkapje te dragen wanneer je griepklachten hebt en kwetsbare personen bezoekt. 

Maar volgens Ted van Essen van de Nederlandse Immunisatie Stichting gebeurt dat nog maar weinig. "Wanneer heb je voor het laatste iemand met een mondkapje zien lopen? Dat zie je nooit meer." Volgens de oud-huisarts en onderzoeker naar de griepprik wordt de griep nog vaak onderschat. "Mensen denken dat de griep onschuldig is en dat de adviezen niet opgevolgd hoeven te worden. Maar de griep veroorzaakt jaarlijks 4700 sterfgevallen en zorgt voor veel druk op de zorg", zegt hij tegen Editie NL 

Het RIVM geeft nu als advies om bij klachten thuis te werken, in de elleboog te niezen en te hoesten en bij klachten en contact met kwetsbaren een mondneusmasker te dragen. Maar die adviezen worden volgens Van Essen te weinig opgevolgd. "De griep krijgt veel minder aandacht dan corona. Maar handen wassen, een griepprik halen en een mondkapje dragen, helpen wel degelijk. Mensen vergeten dat weer en willen het liever ook niet horen."

Terugkeer mondkapje in België: 'Hopen op gezond verstand van de mensen'
Lees ook

Terugkeer mondkapje in België: 'Hopen op gezond verstand van de mensen'

Volgens gedragswetenschapper Inge Merkelbach van de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan we anders met de griep om, dan met bijvoorbeeld corona. "Dat heeft te maken met de manier waarop we erover praten", zegt ze tegen Editie NL. "Door bijvoorbeeld te zeggen: 'ik heb maar een griepje' maak je het minder ernstig."

'Griep bestaat al zo lang'

Daarnaast is het ook gewenning. "De griep bestaat al zo lang, en komt steeds weer terug. Corona was heel urgent en de maatregelen die we toen hadden waren ook een stip aan de horizon." 

Meer voorlichting over de gevolgen van de griep zouden volgens haar wel kunnen helpen om meer mensen de maatregelen te laten opvolgen. "De beeldvorming van mondkapjes zou kunnen helpen, door ze op een subtiele manier in campagnes te gebruiken. Ook het normaliseren in het straatbeeld zou helpen. Mensen willen niet graag anders zijn dan de rest. Die schaamte moet je wegnemen." 

Lees meer over
GriepGriepprikMondkapje