Stoppen met mopperen: Isabelle pleit voor 30 dagen zonder klagen
Het is koud, grijs, de dagen zijn te kort en alles is te duur. Op deze 'Blue Monday' ligt het voor de hand om even flink te mopperen. Maar we zouden eens moeten proberen om een maand niet te klagen. Althans dat vindt de Belgische Isabelle Gonnissen oprichter van de campagne '30 dagen zonder klagen'. Al is een beetje mopperen soms ook gewoon fijn. "Soms wil je gewoon je ei kwijt."
Klagen over het werk, je gezin en de maatschappij. Volgens initiatiefnemer Isabelle Gonnissen van '30 dagen zonder klagen' heeft klagen geen zin. "Je jaagt jezelf alleen maar op", zegt ze tegen Editie NL. Ze wil met deze actie mensen bewuster maken van hun klaaggedrag. "Je vult een klaagbarometer in en aan de hand van de uitslag krijg je tips om minder te klagen", legt ze uit.
Bij de campagne hoort ook een armbandje dat je moet dragen. Elke keer dat je klaagt moet je het armbandje aan de andere pols doen. "Daarvan is de bedoeling dat het je bewust maakt van je klaaggedrag. Het doel is om het armbandje zo min mogelijk van arm te verwisselen."
De Belgische Gonnissen heeft inmiddels een miljoen Belgen geïnspireerd om minder te klagen en hoopt nu ook de Nederlanders mee te krijgen. Al kan een potje mopperen ook juist goed zijn, denkt Bente Adriaens. Zij geeft mopperworkshops en leert mensen om op de juiste manier te mopperen.
Workshop mopperen
Tijdens haar workshops praat ze met de deelnemers over de zin en onzin van moppergedrag. "We stellen de vraag: waar draagt het aan bij? Soms willen mensen gewoon hun ei kwijt, sommigen vinden het ook gewoon lekker om te doen terwijl anderen het ook juist heel negatief vinden", zegt ze tegen Editie NL.
"Iedereen ervaart mopperen anders", gaat ze verder. "Maar vaak is het zo dat als je bij iemand mag mopperen, het je het gevoel geeft dat je volledig jezelf mag zijn. Daarnaast geeft mopperen ook een stukje betrokkenheid aan. Je moppert namelijk over iets dat je aangaat, over iets waar je graag verandering in ziet."
En omdat iemand je aanhoort, werkt het volgens haar ook verbindend. "Bijvoorbeeld samen mopperen over het weer: gedeelde smart is halve smart."