Koning Willem-Alexander is officeel markies van Veere na slok uit eeuwenoude beker
Onze koning heeft een hele verzameling titels, zoals Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg. Maar dat koning Willem-Alexander ook markies is, is minder bekend. Deze eeuwenoude adellijke titel draagt hij al sinds hij koning is. Vandaag werd hij officieel ingehuldigd als markies van Veere, en dat deed hij door een slokje Bourgondische witte wijn te drinken uit een eeuwenoude beker. Maar wat betekent deze titel nou eigenlijk?
Vandaag dronk de koning een slok Bourgondische witte wijn uit een gouden beker van Maximiliaan van Bourgondië, op het bordes van het oude stadhuis van Veere. "Alleen hij mag uit deze beker drinken," legt Pieter de Savornin Lohman, voorzitter van de Hoge Raad van Adel, uit aan Editie NL. "Het is een traditie: als de koning Veere bezoekt en uit deze beker drinkt, is hij officieel markies van Veere."
Beatrix was markiezin
Voordat Willem-Alexander koning werd, hadden zijn voorgangers dezelfde titel. Zijn moeder Beatrix was dus markiezin. Maar in tegenstelling tot nu had deze titel vroeger echt betekenis. Voor de Franse Revolutie in 1795 hadden markiezen namelijk allerlei privileges. "Zoals het recht om een molen te bouwen in hun gebied," legt De Savornin Lohman uit. Dit leverde de markies ook nog eens inkomsten op.
Maar tegenwoordig is de titel van markies vooral symbolisch. "Het is nu meer een eretitel zonder echte inhoud," zegt De Savornin Lohman. "Je kunt de titel alleen krijgen als je van adel bent." Op dit moment is er, naast de koning, nog één andere markies. "Dat is een Engelsman, de markies van Heusden. Dat gebied valt onder de Britse adel."
Willem-Alexander heeft overigens meer dan 40 titels. "Maar de enige echt belangrijke zijn Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau en Jonkheer van Amsberg. De rest zijn wat ze noemen 'slapende titels'", zegt koningshuisdeskundige Rick Evers. Slapende titels zijn adellijke titels die wel officieel bestaan, maar in de praktijk geen betekenis of functie meer hebben.
Dat de titel 'markies van Veere' voor veel mensen onbekend is, is dus niet zo gek. "Alle wetten in Nederland beginnen met een inleiding waar de titels van de koning in staan, gevolgd door 'enz, enz, enz,'" vertelt Evers. "En die 'enz' staat dus voor al die andere titels, zoals markies van Veere."
Titels worden bewust een beetje vaag gehouden
Door 'enz, enz, enz' toe te voegen worden de rest van de titels bewust een beetje vaag gehouden, legt Evers uit. "De koning heeft al die titels geërfd: deels door landjepik vroeger, deels door anderen van de troon te stoten, deels door erfenis. Het is daarom een beetje de vraag bij dit soort titels: horen ze er nog wel bij of niet?"