Broddelen

Snel praten en struikelen over woorden: Felicia stottert niet maar broddelt

·Aangepast:
© Editie NLSnel praten en struikelen over woorden: Felicia stottert niet maar broddelt
RTL

Woorden inkorten, zinnen die er gehaast uitkomen of struikelen over woorden. Personen die broddelen hebben moeite met vloeiend spreken. Felicia Pluim is zo iemand. "Eigenlijk begin je te praten voordat een zin af is."

In het Overijsselse Lemele is een internationale bijeenkomst bezig voor mensen die stotteren en broddelen. Stotteren is bij de meeste mensen wel bekend, maar broddelen een stuk minder. 

Niemand w- w- weet waarom we stotteren, dus tijd voor onderzoek
Lees ook

Niemand w- w- weet waarom we stotteren, dus tijd voor onderzoek

"Je moet je eigenlijk voorstellen dat je heel snel praat en dat de planning in je hoofd nog niet helemaal af is, terwijl je al wel begint met praten", zegt Felicia Pluim tegen Editie NL. En dat is anders dan bij stotteren. 

Planning nog niet af

"Stotteraars hebben in hun hoofd al een zin geformuleerd en op het moment dat ze die uitspreken dan lopen ze vast, vaak bij bepaalde letters. Maar bij broddelen is de planning nog niet af maar je begint wel al met praten. Dus je valt stil, of je zegt heel vaak 'uh', of je begint de zin weer opnieuw."

Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 170.000 mensen die stotteren en 140.000 mensen die broddelen.

Verward

Personen die broddelen kunnen vaak verward overkomen. "Veel mensen denken dat we gewoon niet genoeg de tijd nemen en wat rustiger moeten praten. Maar zo gemakkelijk is dat voor ons niet. Broddelen komt vaak voor met ADHD, en broddelaars komen ook vaak te laat. Het is iets mentaals."

Vaak hebben mensen die broddelen het zelf niet in de gaten. "De hersenen werken iets anders. Woorden worden bijvoorbeeld samengevoegd. Telefoon wordt dan tefoon. Maar dat merken ze zelf niet", legt logopedist Dario Strangis uit aan Editie NL.

Volgens hem is het belangrijk dat er meer aandacht voor het broddelen komt zodat mensen weten dat ze het hebben, en het vervolgens ook kunnen behandelen. "Want mensen kunnen het gevoel hebben dat ze slecht communiceren, terwijl er wel manieren zijn om dit te verbeteren. Bijvoorbeeld door gefocust te zijn en de snelheid van praten aan te passen." 

Lees meer over
StotterenEditie NL Link in bio