Assistent-manager raakt binnen maand baan in hotel kwijt na liggen op hotelbed
Even zijn telefoon checken op een hotelbed heeft een assistent-manager van hotelketen Bastion zijn baan gekost. Hij had de pech dat hij gesnapt werd door hotelgasten die incheckten in de kamer. Daarnaast was de man buiten werktijd een borrel gaan drinken met collega's op het terras van het hotel.
Het hotel ontsloeg hem vervolgens op staande voet. De in 1995 geboren man stapte naar de rechter om het besluit terug te laten draaien. Dat is gelukt, maar of de man er heel erg mee geholpen is, blijft de vraag. Het hotel mag zijn contract namelijk wel verscheuren.
Vertrouwen geschaad
Hij heeft met zijn gedrag namelijk het vertrouwen geschaad dat het hotel in hem had. De twee voorvallen vonden plaats in de eerste maand in zijn nieuwe functie. Daarvoor was hij in dienst als nachthulp.
Binnen een maand na zijn promotie ging de man tijdens een avonddienst even liggen op een bed in een hotelkamer, iets dat niet mag volgens de regels voor werknemers van het hotel. Datzelfde geldt voor 'rondhangen' bij het hotel na of buiten werktijd. En dat gebeurde wel, drie dagen na het 'bed-incident'.
Op uitnodiging van een collega-assistent-manager kwam de man op zijn vrije avond naar het hotel, om daar samen met nog enkele andere collega's iets te drinken. Daar waren ook twee hotelgasten bij. De nachtportier meldde dit aan de regiomanager van de hotelketen. Een van de gasten had hem namelijk geslagen.
Minderjarige oproepkracht onwel
En een van de collega's – een minderjarige oproepkracht – raakte onwel, vermoedelijk door de alcohol. Hierdoor moest zowel de politie als een ambulance naar het hotel komen. Dat de man ter verdediging aanvoert dat hij daar niet meer bij was, maakt weinig uit.
De rechtbank snapt wel dat zijn werkgever geen vertrouwen meer in hem heeft, omdat hij zich 'onbehoorlijk, onfatsoenlijk en in strijd met de regels' heeft gedragen. Ook de fles wijn die een collega aan de gasten bracht als excuses voor het feit dat de man op het bed lag toen zij hun kamer binnenkwamen doet daar weinig aan af. Net als het verweer van de man dat hij alleen maar even op zijn telefoon wilde kijken en daarom op het bed was gaan liggen.
Weliswaar vinden de rechters dat het ontslag op staande voet te zwaar is, maar ze begrijpen dat de hotelketen van de man af wil. Ze mogen zijn contract daarom beëindigen, per 1 februari. Wel heeft de man daardoor nog recht op achterstallig loon en een transitievergoeding. Die laatste bedraagt nog geen 800 euro.
Nog wel achterstallig salaris
Het salaris dat hij nog tegoed heeft, is een stuk meer. De man verdiende bruto 2.433 euro per maand. Hij krijgt met terugwerkende kracht dus nog ongeveer 17.000 euro aan loon. Een schrale troost, want de man vertelde in de rechtbank dat het heel moeilijk is om een nieuwe baan in de horeca te vinden door de manier waarop hij bij het hotel moest vertrekken.