Shoppen via afbetaalapps wordt volgend jaar een stuk moeilijker
Een dure jas of een paar laarzen kopen met afbetaalapps zoals Klarna of Riverty, zal volgend jaar een stuk moeilijker worden. De regels die nu al gelden voor andere kredietverstrekkers gaan ook voor deze bedrijven gelden. Onder meer een BKR-check wordt verplicht.
Bovendien is het 'onwenselijk' dat buy now, pay later-diensten (afgekort BNPL) ook in de winkelstraat beschikbaar zijn, vindt het kabinet. De betrokken ministeries willen dit "zoveel mogelijk ontmoedigen en voorkomen" en hebben betaaldiensten dan ook opgeroepen af te zien van hun geplande uitbreiding naar fysieke winkels.
Kledingreus H&M had shoppen op krediet aan de kassa al ingevoerd, onlangs kondigde Adyen aan dat het deze dienst samen met Klarna in veel meer winkels zou gaan introduceren. Maar dat gaat dus in tegen de wens van het kabinet.
Niet met een verbod, maar via afspraken met detailhandelsorganisaties moet de opkomst van afbetaalapps in de winkelstraat tot staan gebracht worden.
Melding en BKR-toets
Concreter is dat de diensten uiterlijk volgend jaar onder dezelfde regels als andere kredietverstrekkers komen te vallen. De bedrijven zijn dan verplicht een BKR-toets uit te voeren bij klanten die op afbetaling via de apps willen kopen. Verder krijgen klanten dan een waarschuwing te zien, zoals 'geld lenen, kost geld'.
Hiervoor moet de wet nog wel worden aangepast. Het kabinet meldt dat de nieuwe regels uiterlijk 26 november 2026 ingaan.
Risico dat het normaal wordt
Kopen op afbetaling gebeurt al veel online. De mogelijkheid hiertoe in fysieke winkels brengt "het risico mee dat het aangaan van leningen, in het bijzonder onder jongeren en kwetsbare consumenten, wordt genormaliseerd", schrijven staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eelco Heinen (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij vrezen dat de lage drempel om leningen aan te gaan tot problematische schulden kan leiden, of deze kan verergeren.
Tijdens een werkbezoek hebben de ministeries betaaldienstverleners Adyen en Klarna gevraagd om te stoppen met hun uitbreiding. Daarop heeft Klarna gereageerd dat 'er geen verschil zit in het gebruik van deze dienst online en in fysieke winkels'.
Oproep aan bedrijven
Klanten kunnen bij de kassa een QR-code scannen, waardoor ze terechtkomen op het online platform van de betaaldienst. Wel heeft Klarna een 'extra informatiescherm' toegevoegd, specifiek voor nieuwe klanten. Zij krijgen dan informatie te zien over het verantwoord gebruik van later betalen.
Riverty, voorheen Afterpay, is onderdeel van het Duitse concern Bertelsmann, waar ook RTL Nederland onderdeel van uitmaakt.
De bedrijven achter BNPL verdienen daar zelf flink aan. Hoe dat werkt, leggen we in de video hieronder uit.