Stargate

OpenAI, SoftBank en Oracle willen 500 miljard dollar in AI steken: 'Oude wijn in nieuwe zakken'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPOpenAI, SoftBank en Oracle willen 500 miljard dollar in AI steken: 'Oude wijn in nieuwe zakken'
RTL

Techbedrijven OpenAI, SoftBank en Oracle investeren onder de naam Stargate 100 miljard dollar in datacenters om kunstmatige intelligentie (AI) verder te ontwikkelen. In de komende vier jaar moet dat bedrag groeien tot 500 miljard dollar. Dat leidt wel tot zorgen over de ontwikkeling van supermenselijke intelligentie.

Stargate is een aanvulling op investeringen van technologiebedrijven in Amerikaanse datacenters. Dat zijn enorme gebouwen vol servers die computerkracht leveren. 

Begonnen wordt met tien datacenters in Texas, die al in aanbouw zijn. Er wordt nog gezocht naar andere plekken voor datacenters.

Ronkende taal

President Trump maakte het initiatief bekend. Dat verklaart mogelijk ook de ronkende taal in het persbericht van Stargate. Hierin staat dat de infrastructuur het Amerikaanse leiderschap in AI veilig stelt, de investering voor honderdduizenden Amerikaanse banen in AI zorgt en 'enorme economische voordelen voor de hele wereld' oplevert.

Nederland wil een AI-fabriek: dit is waarom
Lees ook

Nederland wil een AI-fabriek: dit is waarom

Dit project ondersteunt niet alleen de industrie van de VS, maar biedt ook 'een strategisch vermogen om de nationale veiligheid van Amerika en zijn bondgenoten te beschermen', aldus het persbericht.

'Oude wijn in nieuwe zakken'

Dit is oude wijn in nieuwe zakken, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. Ceo Masayoshi Son van Softbank meldde zich half december al in Mar-a-Lago en beloofde toen ook 100 miljard dollar te gaan investeren in AI. Hij geeft datzelfde geld nu voor de tweede keer uit, maar doet het nu samen met Open AI, Oracle en MGX, een technologie-investeerder uit Dubai, aldus Veenstra.

Dat wordt nu bij elkaar gebracht, opgeteld en herverpakt met een nieuwe Trump-strik eromheen, zegt hij. Ieder bedrijf heeft ook zijn eigen belang. "OpenAI wil de concurrentie van Google (Anthropic) voorblijven, Oracle was al bezig met de bouw van datacenters in Texas en het krijgt OpenAI als klant, afgepakt van nota bene eigenaar Microsoft. En Softbank wil de dominantie van Nvidia doorbreken met chips van ARM", aldus Veenstra.

En vorig jaar maart planden OpenAI en Microsoft (aandeelhouder in OpenAI) al een investering van 100 miljard dollar in AI, onder de naam Stargate, schreef persbureau Reuters.

Rekenkracht

De ambitie van OpenAI is om AI te ontwikkelen die op alle vlakken beter is dan menselijke professionals, aldus AI-expert Remy Gieling. Je kunt AI-systemen laten meedenken over bijvoorbeeld kwantumtechnologie, klimaatproblemen of medicijnontwikkeling, zegt hij.

Om AI te ontwerpen en te trainen is enorme rekenkracht nodig, aldus Gieling. "Het huidige model van Chat GPT kost een paar honderd miljoen dollar aan rekenkracht om te trainen", legt hij uit. 

Om de volgende generatie AI te trainen, kost al miljarden, is de verwachting. "En de generatie erna mogelijk een factor tien meer. Dus deze drie partijen kijken niet naar morgen, maar 10 of misschien 20 jaar in de toekomst."

Ook voormalig president Joe Biden had plannen voor Amerikaanse investeringen in AI, aldus Gieling. Maar het nieuwe plan gaat volgens hem verder, specifiek over de ontwikkeling van AI op grote schaal, om de VS concurrerend te houden op dit gebied met China. De EU blijft volgens Gieling achter.

'Serieuze zorgen'

Hij stipt ook aan dat er ook serieuze zorgen zijn over de ontwikkeling van supermenselijke intelligentie. Sommige mensen, zoals Geoffrey Hinten (die werkte aan de ontwikkeling van AI en in 2024 de Nobelprijs voor natuurkunde kreeg) waarschuwen dat als we niet oppassen dit ongewenste negatieve consequenties kan hebben, zegt Gieling.

"Als we het systeem niet kunnen controleren, dan kan het een eigen wil krijgen", zegt Gieling. "Bijvoorbeeld desinformatie op grote schaal verspreid voor politieke invloed. Met de stap van vandaag worden die zorgen wel realistischer."

Duurzame energie

Probleem bij de ontwikkeling van AI is ook dat het veel energie vraagt. Over twee jaar gaat een derde van het energieverbruik van sommige landen naar datacenters, vertelt hij. "Maar Trump heeft niet zoveel met duurzaamheid. De vraag is hoe we die energie opwekken zonder de aarde nog een paar graden op te warmen", zegt Gieling.

Op de Amsterdamse beurs zijn beleggers enthousiast. ASMI, ASML en Besi, die machines maken waarmee chipfabrikanten chips kunnen produceren, staan ruim 1 procent in de plus. Zij zijn de drie sterkste stijgers in de AEX-index. Ook chipbedrijven in de VS, Japan, Taiwan en Zuid-Korea staan op winst.

Europarlementariër Marietje Schaake vertelde in een eerder interview al dat Nederland slecht voorbereid is op banenverlies door AI:

Lees meer over
Donald TrumpMasayoshi SonDurk VeenstraOpenAIMicrosoftOracleSoftBank GroupARMGoogleNvidiaStargateKunstmatige intelligentieVerenigde Staten