Eigen bijdrage 50 miljoen

Achmea wil met fonds van 1 miljard euro huurwoningen opkopen om te verduurzamen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANPAchmea wil met fonds van 1 miljard euro huurwoningen opkopen om te verduurzamen
RTL

Achmea gaat oudere huurwoningen met een laag energielabel opkopen en vervolgens verduurzamen. Daarom heeft de verzekeraar een speciaal fonds opgericht. Huurders mogen in de huizen blijven wonen en hun woonlasten blijven gelijk, bezweert Achmea.

Het bedrijf steekt zelf 50 miljoen euro in het fonds. Daarmee kunnen 150 tot 200 woningen worden gekocht en aangepakt, zegt woordvoerder Erik van der Struijs van Achmea.

Afgezet tegen de in totaal bijna één miljoen huurwoningen in ons land met energielabel D of slechter is dat maar een druppel op een gloeiende plaat, erkent hij.

Zorgen om enkel glas in huurwoningen: warmte lekt het huis uit
Lees ook

Zorgen om enkel glas in huurwoningen: warmte lekt het huis uit

Daarom roept Achmea andere grote beleggers - denk aan verzekeraars en pensioenfondsen maar ook rijke families - op om ook geld te steken in het fonds. Het doel is om in 2030 1 miljard euro bij elkaar te hebben. Voor dat geld kunnen 3000 tot 4000 woningen worden gekocht en verduurzaamd.

Zoekt andere beleggers

Achmea benadert sinds begin dit jaar andere beleggers om mee te doen. "We merken dat er veel belangstelling is", zegt Van der Struijs. Maar er zijn nog geen andere beleggers die hebben toegezegd dat ze mee doen. Mogelijk steekt Achmea later zelf ook nog meer geld in het fonds.

Het goed isoleren van een woning kost tussen de 50.000 en 100.000 euro per woning, zegt Van der Struijs. Welk deel daarvan als subsidie kan worden gekregen weet hij nog niet. Er wordt nu bekeken van welke regelingen gebruik kan worden gemaakt. Na aankoop moeten daken, gevels en vloeren geïsoleerd worden. De cv-ketel gaat eruit, in ruil voor een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet.

'Totale woonlasten gelijk of lager'

Huurders gaan na verduurzaming wel een hogere huur betalen. Maar omdat de energierekening omlaag gaat, zijn de totale woonlasten onder de streep gelijk of zelfs iets lager, aldus Achmea. Huurders hebben dan wel meer wooncomfort. Tijdens het verduurzamen van hun huurwoningen zullen huurders tijdelijk in een andere woning kunnen.

De verzekeraar mikt bij het opkopen van slecht geïsoleerde woningen op woningcorporaties die woningen willen afstoten. Als een belegger drie losse panden heeft in een straat met 50 woningen, dan zullen die dus niet worden gekocht. Als een belegger een hele straat bezit, dan is het een ander verhaal. Een particulier die van zijn of haar woning af wil, hoeft niet bij het fonds van Achmea aan te kloppen. 

Belegging

Achmea wil de woningen, nadat ze zijn verduurzaamd, niet verkopen maar als belegging aanhouden. Verzekeraars beleggen een deel van de verzekeringspremies die ze ontvangen, om uit de opbrengsten eventuele claims te kunnen betalen. Bij een beleggingsportefeuille van huurwoningen zorgen de huren voor die opbrengsten.

Achmea heeft nu al huurwoningen. De afgelopen tijd zijn er daarvan al ruim 2500 verduurzaamd, van energielabel D naar A.

In Leiden kun je wonen in een tiny house op het dak van een winkelcentrum: 

Lees meer over
AchmeaWoningmarktHuurwoningWoningisolatieVerduurzaming