Rituals eist 20 miljoen van The Body Shop om 'schaamteloze namaak'
Het Nederlandse cosmeticamerk Rituals eist een schadevergoeding van 20 miljoen euro van The Body Shop wegens merkinbreuk. Eerder stelden rechters al vast dat The Body Shop met een assortiment verzorgingsproducten jarenlang zijn succesvolle concurrent na-aapte. Nu heeft Rituals daarvoor een gepeperde rekening gestuurd.
Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. Het is nog wel de vraag hoe groot de kans is dat Rituals de geëiste miljoenen ziet. In november ging The Body Shop Nederland failliet, nadat eerder de Britse moeder in de financiële problemen was gekomen. In december maakte het bedrijf wel een doorstart onder een nieuwe eigenaar, maar die zal waarschijnlijk niet opdraaien voor de claim van Rituals.
Miljoenenclaim
De miljoenenclaim is opgenomen in het eerste faillissementsverslag van The Body Shop Nederland, zonder dat daarbij overigens de naam Rituals wordt genoemd.
In het verslag schrijft curator Cedric de Breet dat 54 'gewone' schuldeisers samen 3,8 miljoen euro van het failliete bedrijf eisen. "Inmiddels heeft zich daarbij een crediteur gemeld die op basis van een arrest van het Gerechtshof Den Haag een vordering meent te hebben voor een bedrag van 20 miljoen euro uit hoofde van de door haar geleden schade", aldus het verslag.
Schaamteloos
Navraag leert dat deze schuldeiser het populaire cosmeticamerk Rituals is. Begin vorig jaar meldde RTL Z al dat deze concurrent The Body Shop met succes voor de rechter had gesleept wegens na-apen. Zowel de rechtbank als het gerechtshof oordeelden dat het bedrijf inderdaad jarenlang merkinbreuk pleegde, door schaamteloos het woord Ritual te gebruiken voor een verzorgingslijn met onder meer douchezeep, crème en massageolie.
Het hof oordeelde daarbij dat Rituals waarschijnlijk schade had geleden door de merkinbreuk, en dat The Body Shop die moet vergoeden. "Aannemelijk is dat Rituals door opgetreden verwarring mogelijk klanten en marktaandeel is misgelopen, en nog mis zal lopen", aldus de uitspraak.
Schadeclaim
Destijds was echter nog niet bekend hoe groot die schadeclaim zou zijn. Rituals hield daarover de lippen namelijk nog stijf op elkaar. Nu is dus duidelijk dat het cosmeticabedrijf maar liefst 20 miljoen euro van The Body Shop eist. Curator De Breet kan nog niet zeggen hoe groot de kans is dat Rituals dat bedrag via de claim op de failliete boedel kan binnenslepen.
"Rituals heeft hoog ingezet en de schade begroot op 20 miljoen euro. Wij hebben de claim voorlopig op de lijst van schuldeisers gezet, maar moeten deze nog wel verifiëren", legt hij uit. "Als de claim is goedgekeurd en er genoeg geld overblijft voor een uitkering aan de gewone schuldeisers, krijgen zij een percentage van hun claim. Maar of het zover komt, dat weten wij nog niet."
Geen voorrang
Bij de afwikkeling van een faillissement krijgen schuldeisers als de Belastingdienst, het UWV en pandrechthouders voorrang op de gewone schuldeisers. Daardoor blijft er voor die laatste groep soms weinig tot niets over.
Curator De Breet weet niet of Rituals het miljoenenbedrag ook bij andere partijen opeist. Het is onwaarschijnlijk dat de Duitse investeerder, die eind vorig jaar met acht Nederlandse winkels een doorstart maakte, moet opdraaien voor de claim. Schulden en verplichtingen van een bedrijf komen bij een bankroet immers terecht in de failliete boedel, en worden in de regel niet overgenomen door de doorstarter.
Britse moeder
Wel vermeldt de uitspraak van het Haagse gerechtshof niet alleen The Body Shop Nederland, maar ook de Britse vennootschap The Body Shop International Limited als partij. Het is dus mogelijk dat Rituals ook daar de claim heeft neergelegd.
Of dat daadwerkelijk zo is, is onbekend. Woordvoerster Iris Buys van Rituals geeft daarover geen uitsluitsel in haar reactie. Wel zegt zij dat het cosmeticabedrijf gezien het faillissement geen hoge verwachtingen van de claim heeft.
Grove schatting
"De inbreukzaak liep lang voordat het The Body Shop Netherlands failliet ging. Normaal gesproken stelt de rechter de schadevergoeding vast in een aparte procedure, bijvoorbeeld op basis van een redelijke royaltyvergoeding per verkocht product, maar vanwege het faillissement van The Body Shop kan deze procedure echter niet plaatsvinden", zegt zij.
"Omdat The Body Shop failliet is, verwachten we geen schadevergoeding te krijgen. De curator heeft tot nu toe geen uitspraak willen doen over de verkoopcijfers van The Body Shop, waardoor de 20 miljoen een grove schatting is van de totale schade."
Woordvoerders van The Body Shop waren onbereikbaar voor commentaar.